Info

Udarila kriza, nije joj odoleo ni CRNI PETAK - Da li je i Vi osećate?

Autor: infokg.rs
14:14 | Subota, 26 11 2022

Crni petak izazvao gužve u saobraćaju, ali ne i u radnjama koje su se ovog meseca "polomile" da promovišu popuste za ovaj popularni, svojevrsni praznik šopinga. Međutim, kako trgovci tvrde, ove godine prometi su u padu u odnosu na raniji period, i to ne samo na dan “crnog petka” već je čitav novembar u padu u odnosu na prethodni period.

Inflacija, rast referentne kamatne stope, samim tim i rata kredita, očigledno je duboko uticao na potrošačku moć građana. Ne treba zaboraviti ni da je u Kragujevcu veliku broj ljudi ostao bez posla, usled gašenja proizvodnje u FCA, ali i da je sveopšta kriza, takođe, doprinela padu kupovne moći velikog dela građana. 

Krize, barem za sada, nema samo među potrošačima najskuplje robe. Stanovi, skupi automobili i luksuzna, markirana, roba ne samo da odolevaju krizi, već potražnja za njima raste. Za one sa najdubljim džepom kriza je kažu šansa da im džepovi postanu još dublji, ali pitanje je kako će se sa njom izboriti oni najsiromašniji, koji su i pre nje živeli na granici siromaštva.