Info

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom obradovalo mališane paketićima (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 12 01 2023

Povodom predstojeće Pravoslavne Nove godine, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Kragujevca, obradovalo je svoje članove paketima i muzičkim novogodišnjim koncertom klasične muzike održanom u kući „Đure Jakšića”. 

Koncert je organizovan u saradnji sa agencijom „Teki art“ iz Kragujevca. Dosadašnje  iskustvo pokazalo nam je da muzička terapija kod osoba  iz spektra autizma se pokazala veoma korisna. Galerija „Đura Jakšić“ bila je puna. Vidno je bilo zadovoljstvo svih prisutnih, naročito osoba sa autizmom koji su uživali u melodijama klasične muzike. 

Muzika je neophodna čitavom društvu i vođena time, agencija „Teki art“ organizuje raznovrsne umetničke projekte, kao i muzičke radionice za decu do sedam godina, sa ciljem popularizacije klasične muzike. Koncerti „Izvan zvuka“, „Mitovi slobode“, interdisciplinarni projekat „Muzički bioskop“ predstavljaju deo prošlogodišnjih aktivnosti ove agencije, dok smo zajedničku saradnju započeli na manifestaciji „Evropski dan osoba sa autizmom“, kada je harfistkinja ove agencije Marina Arsenijević ovaj događaj upotpunila muzikom.

Autizam je složeni razvojni poremećaj. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije. 

Autizam može da se desi svakoj porodici bez obzira na rasnu, nacionalnu, ekonomsku i etničku pripadnost. Četiri puta je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica. Osobe sa autizmom nisu samostalne i njima je pomoć i podrška potrebna tokom celog života.
 

Galerija slika