Info

Udžbenici na ulici po 300 dinara

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 09 08 2016

Na platou kod suda ulična prodaja knjiga je u punom jeku, a osnovci i srednjoškolci kompete mogu da kupe po duplo nižim cenama od onih u knjižari, za 300 do 400 dinara po udžbeniku.

bazar knjiga2Na tezgama se mogu naći udžbenici svih izdavača za više razrede osnovne i za srednje škole. Cena knjiga kreće se od 300 do 400 dinara, te najskušlji komplet staje do 6.500 hiljada, dok u knjižarama nove knjige koštaju duplo više. Prodavci kažu da svako prema kućnom budžetu određuje kad i koliko knjiga kupuje, često u više navrata po par udžbenika. Kada je reč o knjigama koje đaci daju u otkup, umesto novca najčešće se odlučuju za razmenu po principu dva udžbenika za jedan. Ako ipak žele novac, po knjizi mogu dobiti najviše 300 dinara.

Na štandu Žarka Đorđevića čestvoro dece je prošle godine dobilo knjige besplatno, kao i rančeve i kompletan školski pribor, jer je bilo uočljivo da mališani koji su razgledali udžbenike nisu imali uslove da sve što im je potrebno za školu i kupe.

Revnosniji učenici, mahom osnovci, su, prema rečima prodavaca, još krajem minule školske godine počeli da nabavljaju knjige, a srednjoškolci uglavnom čekaju septembar.

Podsetimo, grad je ovu lokaciju odobrio kao mesto za bazar, odnosno sajamsku prodaju knjiga, a uz standardne naknade za tezge, prodavci su do sada dodatno plaćali oko 2000 dinara. Odluka za ovu godinu nije zvanično doneta, ali je očekuju u narednim danima, na nekom od zasedanja Gradskog veća.