Info

UKC: Zbog korone stopirane sve operacije, čak i karcinomi, izuzeti samo hitni slučajevi

Autor: InfoKG
14:26 | Utorak, 28 09 2021

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru u potpunosi je obustavljen operativni program, uključjući i pacijente koji boluju od malignih oboljenja, stoji u naredbi koju je potpisao vršilac dužnosti direktora te ustanove Predrag Sazdanović. Naredba je juče stupila na snagu, a kako je navedeno u tekstu tog dokumenta, razlog za donošenje ovih mera je trenutna epidemiološka situacija. Novim merama izuzeti su jedino pacijenti čije zdravstveno stanje zahteva hitnu operaciju, piše Nova.rs.

Sve klinike kragujevačkog UKC-a obaveštene su da od ponedeljka 27. septembra poštuju nova pravila kada je u pitanju hirurško zbrinjavanje pacijenata, saznaje Nova iz više izvora u toj ustanovi.

Prema rečima sagovornika i uvidom u dokument koji je dostavljen klinikama, vd direktora Predrag Sazdanović izdao je naredbu da se potpuno obustavlja operativni program, kao i da se ta restriktivna mera odnosi i na pacijente koji se leče od malignih oboljenja.

Novim merama izuzeti su jedino pacijenti čije zdravstveno stanje zahteva hitnu operaciju, te će se u UKC-u, tokom trajanja naredbe raditi samo hitne intervencije.

Uz redukovanje operativnog programa, naredbom se nalaže i što kraća hospitalizacija pacijenata.

„Nalaže se maksimalno smanjenje broja dana hospitalizacije, odnosno otpuštanje stacionarnih pacijenata u najkraćem roku, kada to dozvoljava zdravstveno stanje pacijenta“‘, stoji u tekstu naredbe koju je potpisao vd direktora.

Takođe, svi zaposleni su upozoreni da nepostupanje po ovoj naredbi, predstavlja nepoštovanje radne discipline.

Iako je u naredbi navedeno da se nove mere donose zbog trenutne epidemiološke situacije, dodatni komentar Nova je potražila i od vd direktora Predraga Sazdanovića, ali do objavljivanja ovog teksta nije dobijen odgovor.

Nezvanično se saznaje da su u UKC-u, u crvenu zonu vraćene sve klinike koje su u kovid režimu radile i u velikom epidemijskom talasu krajem prošle godine.

Izvor: NOVA