Info

Ukinuta vanredna situacija u Кragujevcu

Autor: InfoKG
15:30 | Utorak, 11 05 2021

Na teritoriji grada Kragujevca danas je ukinuta vanredna situacija, na predlog Štaba za vanredne situacije, koja je proglašena 27. juna prošle godine. 

Štab je predložio ukidanje vanredne situacije na osnovu mišljenja Insitituta za javno zdravlje. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Кragujevca, gde se beleži manji broj pozitivnih osoba na COVID – 19 u odnosu na broj testiranih i broj stanovnika, Institut smatra da su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije”, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je u subotu, 8. maja, od 588 testiranih na Korona virus bilo pozitivno 14 građana, a u nedelju, 9. maja, je testirano 296 Kragujevčana od kojih je bilo 20 novoinficiranih. To je 6,76 posto u odnosu na broj uzorkovanih briseva i 0,01 posto u odnosu na broj od 180.000 stanovnika. 

Kada je reč o imunizaciji do sada je prvu dozu primilo 60.330 Kragujevčana, a kompletno je vakcinisano 49.809 građana.

Grad Кragujevac je pre svega zdravstvenim, ali i protivepdemijskim merama, došao do toga da ima mnogo manji broj zaraženih. Dugo smo držali treće mesto u Srbiji. Danas smo daleko ispod toga na dnevnom nivou. Iako je epidemiološka situacija stabilizovana apelujem na sve sugrađane da i dalje poštuju mere koje je propisao republički Кrizni štab", rekao je gradonačelnik i komandant Štaba, Nikola Dašić.  

Očekuje da će se, ukoliko i dalje budemo disciplinovani, uz vakcinaciju, život u Кragujevcu vrlo brzo vratiti u normalu.

Zahvaljujem se svima koji su poštovali, primenjivali i kontrolisali primenu protivepidemijskih mera i tako doprineli suzbijanju loše epidemiološke slike u Кragujevcu odnosno ukidanju vanredne situacije. Istovremeno, zahvaljujem se svim zdravstvenim radnicima, kao i sugrađanima koji su se vakcinisali i molim sve one koji nisu da pomognu svom gradu da što pre stignemo do kolektivnog imuniteta. To je jedini način da nastavimo dalje, da gradimo i razvijamo naš grad”, zaključio je Dašić.