InfoFoto: UNICEF Srbija/Shubuckl i InfoKG

UNICEF donirao tri neonatološka respiratora Kliničkom centru Kragujevac (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Petak, 24 07 2020

Međunarodna organizacija UNICEF donirala je danas Kliničkom centru Kragujevac tri neonatološka respiratora i pet protokomera, čija je vrednost oko 70.000 evra. Respiratori su namenjeni Centru za neonatologiju, u kom kažu da su im od velikog značaja, jer se na ovom mestu godišnje leči oko 450 novorođene dece iz 13 porodilišta sa područja centralne, zapadne i jugoistočne Srbije. 

Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac od danas je bogatiji za tri nova najsavremenija neonatološka respiratora, koja je uz pet protokomera donirao ovoj zdravstenoj ustanovi UNICEF. Značaj donacije se ogleda u tome što su respiratori namenjeni za prevremeno rođene bebe, dok protokomeri služe za dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda i osnovna su kiseonička potpora za lakše slučajeve pacijenata.

Donacija UNICEF-a je veoma značajna za nas, jer neonatalnim respiratorima jako ugroženu decu možemo spasti i omogućiti im kasnije normalni rast i razvoj. Mi smo Centar za neonatologiju, koji pokriva centralnu i jugoistočnu Srbiju i godišnje lečimo oko 450 novorođene dece iz 13 porodilišta. Potrebe za neonatalnim respiratorima su velike. Mi sada imamo 11 respiratora, a od toga su tri stara oko 30 godina, pa njih praktično i ne koristimo”, izjavila je direktorka Centra za neonatologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac, Dragana Ristić.

Menadžerka Programa za zdravlje i razvoj dece u UNICEF-u, Jelena Zajeganović rekla je da je vrednost ove donacije oko 70.000 evra. Dodala je i da je UNICEF nedavno donirao Kliničkom centru Kragujevac i tri respirtora i četiri protokomera, tako da je ukupna vrednost ove dve donacije oko 170.000 evra.   

Ove donacije imaju značaj kako u podršci COVID pacijentima, jačanju kapaciteta Kliničkog centra Kragujevac, tako i podrške zdravstvenim radnicima, kako bi se stvorili najbolji uslovi za lečenje najosetljivijih i životno ugroženih pacijenata. Trenutno svi ulažemo najveće napore u lečenje inficiranih i suzbijanje epidemije, ali  ne smemo zaboraviti na prevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad, pa smo se ovoga puta odlučili za ovu vrstu donacije”, rekla je Jelena Zajeganović. 

U Kliničkom centru Kragujevac zahvalni su UNICEF-u na dosadašnjim donacijama i očekuju da će ova uspšena saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Galerija slika