InfoFoto: kg.ac.rs

Univerzitet u Kragujevcu: Milošu Kojiću i Maji Anđelković Svetosavske nagrade, 13 studenata dobilo stipendije

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Utorak, 28 01 2020

Na Svetosavskoj akademiji kragujevačkog Univerziteta dodeljena je Svetosavska nagrade za životno delo akademiku dr Milošu Kojiću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka, u penziji, dok je Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća dodeljena Maji Anđelković, vanrednom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta. Na svečanosti je 13 najboljih studenata sa 12 fakulteta dobilo stipendije.   

Univerzitet u Kragujevcu je povodom obeležavanja Svetog Save organizovao prigodnu svečanost u Univerzitetskoj galeriji. Tom prilkom, Univerzitet u Kragujevcu je po četvrti put dodelio Svetosavsku nagradu za životno delo, o kojoj je odluku doneo Senat Univerziteta u Kragujevcu. Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je akademik Miloš Kojić, redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka, u penziji. Zbog sprečenosti da lično prisustvuje svečanosti, akademik Kojić je uputio tekst zahvalnosti Univerzitetu u Kragujevcu, koji je pročitan na Svetosavskoj akademiji. Svetosavska nagrada za životno delo akademiku Milošu Kojiću biće uručena naknadno.

Takođe odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu, Svetosavsku nagradu za izuzetna postignuća dobila je Maja Anđelković, vanredni profesor Filološko-umetničkog fakulteta. Nagradu joj je uručio rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

Na svečanosti su uručene stipendije najboljim studentima sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Stipendije je dobilo ukupno 13 studenata. Ugovore o dodeli stipendija najboljim studentima uručila je upravitelj Fondacije za stipendiranje najboljih studenata Univerziteta u Kragujevcu, Snežana Soković, dok je upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, akademik Miloš Đuran, studentima uručio knjigu Život, delo vreme Mihajla Petrovića Alasa.
Stipendijama su nagrađeni Anita Todorović, Luka Stojanović, Nikola Radovanović, Dragana Stanojević, Željko Ivošević, Mihailo Knežević, Anđela Milovanović, Saša Tucaković, Katarina Postolović, Marijana Martinović, Marko Milošević, Danica Konatar i Tamara Aleksić. 

Univerzitetu u Kragujevcu je pripala čast da se u prethodnoj godini tri profesora ove institucije nađu na listi najcitiranijih naučnika sveta. Tim povodom, svečanu Svetosavsku besedu održao je profesor Fakulteta medicinskih nauka, Mihajlo Jakovljević.

U muzičkom delu programa nastupili su Kragujevačko pevačko društvo, pod upravom horovođe Đorđa Catića, kao i ovogodišnji dobitnik Stipendije Univerziteta u Kragujevcu Saša Tucaković, student Pravnog fakulteta i Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Svečanosti u Univerzitetskoj galeriji prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, profesori, saradnici i studenti Univerziteta u Kragujevcu, kao i mnogobrojni gosti. Inače, Sveti Sava je prvi put u Srbiji obeležen kao školska slava na Liceju Knjaževstva Serbskog, prvoj visokoškolskoj instituciji u modernoj Srbiji, na čijim temeljima je nastao i Univerzitet u Kragujevcu. 

Izvor: Univerzitet u Kragujevcu

Galerija slika