InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Univerzitet u Kragujevcu obeležio 47 godina od osnivanja

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 22 05 2023

Univerzitet u Kragujevcu juče je svečanom akademijom obeležio 47 godina postojanja i svoju slavu, Svetog apostola i jevanđelistu Jovana.

Svečanosti su prisusustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Srpske akademije nauke i umetnosti, rektori drugih univerziteta, pedstavnici grada Kragujevca, prorektori, dekani, profesori, saradnici ali i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju profesor Danijel Šehtman.

- Ovaj svečani skup prilika je da sumiramo rezultate koje smo postigli i govorimo o ciljevima. Oni se pre svega odnose na završetak Centara izvrsnosti gde će se naučnim radom baviti oko 300 mladih istraživača, zatim ćemo raditi na tome da pokrenemo izgradnju još 200 stanova za mlade istraživače, osnivanju novih studijskih programa kao i programa na engleskom jeziku i prijemu stranih studenta i da budemo još bolje rangirani Times Higher Education list gde smo već prvi rangirani Univerzitet u Srbiji, rekao je rektor prof. dr Nenad Filipović.

- Tokom 47 godina postojanja Univerzitet je radio na osavremenjivanju nastave i unapređivanju znanja i naučnih dostignuća, nastavnika, saradnika i istraživača čime je postao dosledan svom cilju. Kao nosilac naučno istraživačkog rada, pored toga što se opredelio za izgradnju stanova za mlade istraživače, opredelio se i za izgradnju Centara izvrsnosti koji će sa Centrom za istraživanje matičnih ćelija i bankom za matične ćelije biti osnov i uslov razvoja, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović i izrazio nadu da će biti otvoren u septembru.