InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Univerzitet u Kragujevcu započinje saradnju sa španskom Kraljevskom akademijom nauka

Autor: InfoKG
10:30 | Nedelja, 23 04 2023

Univerzitet u Kragujevcu i Kraljevska akademija ekonomskih i finasijskih nauka Španije potpisale su ugovor o saradnji, koji će omogućiti razmenu studenata, podršku i razmenu projekata i saradnju u različitim projektima.

Za višečlanu delegaciju Kraljevske akademije ekonomskih i finasijskih nauka Španije, predvođenu predsednikom Hajm Hil Aluhom, organizovan je prijem u gradskoj kući. Razlog posete španskih naučnika iz oblasti ekonomije i finansija Kragujevcu je održavanje međunarodnog naučnog skupa i potpisivanje ugovora o interinstitucionalnoj saradnji između Univerziteta u Kragujevcu i Kraljevske akademije nauka Španije.

Predsednik Kraljevske akademije ekonomskih i finasijskih nauka Španije, Hajme Hil Aluha na naučnom skupu na Univerzitetu održao je predavanje na temu povezanosti veštačke inteligencije i ekonomskih nauka, a sa Univerzitetom je potpisan ugovor o saradnji. 

Mogućnosti koje nudi Univerzitet u Kragujevcu su ogromne, kao i naše želje da učestvujemo u svakom napretku i inovacijama tehnoloških nauka,  najpre za naučne aktivnosti ekonomskih nauka. Tehnološke inovacije treba pratiti kako bi se unapredile sve naučne oblasti i suštinski prosperirale, a prosperitet nema granica", kazao je predsednik španske Kraljevske akademije nauka, akademik Hajme Hil Aluha i zahvalio se na gostoljubivosti i upriličenom prijemu što je čin zainteresovanosti i dobre volje za napredak nauke, a time i čitave zajednice.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić pozdravljajući goste iz Španije je istakao da je Kragujevac ponosan na Univerzitet kao stub razvoja grada, a da je grad taj koji stvara infrastrukturne i druge resurse za još veći napredak. 

Uspostavljanje saradnje sa drugim naučnim institucijama je samo znak opredeljenosti Univerziteta da bude deo najvažnijih naučnih tokova u svetu. U okviru Državnog data centra uskoro će početi izgradnja Inovacionog distrikta, završava se i izgradnja Centara izvrsnosti i sve to zajedno čini bazu i postavlja temelj razvoja koji prati globalne tendencije u digitaliziciji i primeni veštačke inteligencije”, rekao je Dašić. 

Sporazum o međusobnoj saradnji koji su potpisali Univerzitet u Kragujevcu i španska Kraljevska akdemija nauka podrazumeva razmenu studenata, podršku i razmenu projekata, saradnju u različitim projektima. To je jako značajan dokument i za grad Kragujevac i Univerzitet u Kragujevcu. Razvoj nauke je preduslov za razvoj novih tehnologija, nove tehnologije su preduslov za razvoj privrede i to je jedini put napretka”, istakla je članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Danka Andonovski. 

Podsetimo, predsednik Kraljevske akademije ekonomskih i finasijskih nauka Španije Hajme Hil Aluha promovisan je u počasnog profesora Univerziteta u Kragujevcu, a na sledećoj sednici Akademije u Barseloni, prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu postaće počasni član.