Info

UNS dobio prostorije, novinarstvo u Kragujevcu u ćorsokaku

Autor: Jovana Mladenović
20:46 | Petak, 05 02 2016

Prostorije UNS-a u Kragujevcu predate su na korišćenje ovom udruženu i tom prilikom skrenuta je pažnja javnosti na trenutno stanju u medijskim kućama i položaj novinara. Ocena je da poslovna klima za kragujevačke medije trenutno nije najpovoljnija.

Prema rečima Braneta Kartalovića, člana uprave UNS–a u Kragujevcu, ideja je da se na jednom mestu okupi što većibroj novinara, imajući u vidu u kakvoj se teškoj situaciji nalazi srpsko novinarstvo i sami novinari. "Moja želja je da konkretno pomognem novinarima. To sam do sada činio koliko god sam mogao, trudeći se da onima koji su ostali bez posla obezbedim neko radno mesto ili da im moje udruženje na bilo koji drugi način pomogne dok se sami ne snađu. Mislim da je potrebna konkretna pomoć novinarima oba novinarska udruženja. Jedno je borba za medijske zakone, deklarativna podrška novinarima i deklarativna briga o srpskoj žurnalistici, ali ono što je najvažnije to je konkretna pomoć novinarima koji zaista žive teško", ocenio je Kartalovic. Irazio je i uverenje da će godina pred nama biti daleko bolja za medijske radnike od prethodne.

Prema najavi Obrada Turkovića, pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih, grad će uskoro raspisati konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Događaju je prisustvovala i Ljiljana Smajlović, predsednice Udruženja novinara Srbije, koja je istakla da je u interesu ovog udruženja da bude što više lokalnih medija koji će uspešno da rade. "renutno, vodimo bitku da omogućimo medijima koji mogu da opstanu sami, da dobiju besplatne akcije i nastave da postoje bez kupca tako što će novinari preuzeti imovinu. Ne znam da li je u Kragujevcu to rešenje. Ovde je jako loša situacija, obe televizije imaju probleme za koje nisu odgovorni novinari tih medija. Privatizacija ne znači da država nije odgovorna za stanje u medijima. Država je odgovorna da joj građani budu obavešteni, za to mora da izdvaja sredstva i povlačenje države iz medija je samo povlačenje iz upravljanja, odnosno iz uređivačke politike i iz pritisaka na medije, ali to nije skidanje odgovornosti države za postojanje medija", zaključila je Smajlović.