InfoFoto: KomunikArt

Uroš Turanjanin iz Opornice dobitnik nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Autor: InfoKG
13:15 | Ponedeljak, 18 11 2019

Povodom obeležavanja 99 godina rada Zavoda za intelektualnu svojinu, direktoru i vlasniku kompanije “TIM–ING Centar” iz Opornice, Urošu Turanjaninu, uručena je nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za pronalazak “Primena 3D kamera u procesu savijanja profila na mašini za savijanje sa tri i četiri valjka“. Konkurs za dodelu nagrada sproveden je u četiri kategorija takmičenja, a Turanjaninu je pripala nagrada “WIPO Medal for Inventors” koju mu je uručio Vladimir Marić, direktor Zavoda.  

Uz pomoć 3D kamera i veštačke inteligencije ovaj pronalazak je postojeće mašine za savijanje značajno tehnološki unapredio, i time omogućio automatsko kontrolisano upravljanje procesom savijanja čime je obezbeđena preciznost savijanja profila i bezbednost samog procesa na mašini. 

Ovim pronalaskom smo na svetsko tržište izneli najsavremeniju pametnu mašinu četvrte generacije, a značaj ostvarivanja patentne zaštite je od neprocenjive vrednosti kako za pojedinca, tako i za kompaniju. Svi moji dosadašnji pronalasci obezbedili su mojoj kompaniji vodeći položaj na domaćem, ali i na inostranom tržištu, a najvažnije je to da je ovaj pronalazak našao put do krajnjih korisnika u praktičnoj primeni kroz upotrebu. Trudiću se da svojim novim patentima svetu tehnike dam još veći doprinos”, rekao je Uroš Turanjanin o značaju patentne zaštite i svom nagrađenom pronalasku koji je plasiran u 37 zemalja sveta. 

Zapravo, reč je o CNC mašini poslednje generacije koja se najviše primenjuje u industriji vrata i prozora, kao i za potrebe savijanja profila koji se koriste za gelendere i balkonske ograde, zatim kod fasadnih aluminijumskih profila, u industriji zategnutih i elastičnih plafona, u proizvodnji visećih lampi i lustera, LED rasvete, zatim svih profilnih elemenata koji imaju kliznu funkciju tipa garnišni, kliznih vrata, polukružnih izloga, i mnogih drugih. Primena patentirane CNC mašine za savijanje je jedinstvena i po tome što omogućava proizvodnju koja ispunjava ekološke kriterijume, kao i visoke kriterijume kvaliteta konačnog proizvoda. Počev od proizvodnje same mašine, pa sve do dobijanja krajnjeg proizvoda – lučnog elementa, nema otpadaka koji se ne mogu reciklirati. Takođe, kvalitet proizvoda je na visokom nivou jer se ne uočavaju tragovi obrade profila, što je glavna tržišna prednost. 

Foto: KomunikArt