Info

Urošević i ove godine na Molitvenom doručku u Briselu

Autor: infokg.rs
09:55 | Subota, 10 12 2022

Kragujevački političar Milan Urošević boravio je ove nedelje u Briselu gde je još jednom prisustvovao Evropskom molitvenom doručku koji se svake godine održava u Evropskom parlament. Ovogodišnji događaj koji se tradicionalno obeležava prvom polovinom decembra jubilarni je 25.

“Imao sam nikada intenzivniju posetu Briselu, jer sam pored učešća na Molitvenom doručku i pratećim događajima imao priliku da se sastanem i sa većim brojem evropskih poslanika iz različitih zemalja i političkih grupacija i da sa njima razmenim viđenje napretka Srbje na putu ka EU, ali i da porazgovaram o drugim važnim pitanjima, poput neophodnosti promene načina na koji se odluke unutar EU donose, kako bi se njeno funkcionisanje učinilo operativnijim i efikasnijim. Donošenje odluka konsenzusom pokazalo se nedelotvornim u uslovima krize i vreme je da zemlje članice pronađu bolji i demokratskiji način za donošenje odluka kako bi se izbegla mogućnost da pojedine članice, čitavu Uniju, snagom veta, drže kao taoca. Sa više sagovornika saglasio sam se da je takva reforma neophodna i u Savetu bezbednosti UN, gde bi stalne članice zadržale pravo veta, ali bi on bio delotvoran samo u slučaju da iza njega stane večina stalnih članica SB.

Zabrinjava to što je u sedištu Evropskog parlamenta lako pronaći one koji se, kako kažu, iznutra bore za njen raspad, pritom koristeći sve privilegije koje članstvo sa sobom nosi i što su takvi uvek raspoloženi da po ramenima potapšu političare iz naše zemlje i regiona koji su protivnici članstva u EU i podstaknu ih u takvim nastojanjima. Ipak, ohrabruje me to što su oni u ogromnoj manjini i što najveći broj  mojih sagovornika pruža podršku Srbiji na putu da postane članica, uz veliko razumevanje za naše trenutne pozicije” kaže Urošević za naš portal.

Urošević je uoči centralnog događaja u Evropskom parlamentu prisustvovao i specijalnom ručku upriličenom za biznis lidere učesnike Molitvenog doručka u belgijskom zamku Rixensart , čiji je domaćin bio princ Charles-Adriean de Merod.

Region Zapadnog Balkana bio je dobro zastupljen na ovogodišnjem Molitvenom doručku, a jedan od učesnika događaja bio je i crnogorski premijer Dritan Abazović,  zanimljivo je to da je Urošević ove godine bio jedini političar iz Srbije među zvanicama.

Podsećamo, Evropski molitveni doručak može se smatrati drugim po značaju i važnosti u odnosu na tradicionalni Molitveni doručak u Vašingtonu čiji je domaćin predsednik Sjedinjenih Američkih Država.