Info

Urošević na Balkanskom molitvenom doručku (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
10:10 | Petak, 01 06 2018

Član Predsedništva Srpskog pokreta obnove i odbornik u Skupštini grada Kragujevca Milan Urošević, boravio je proteklog vikenda u Tirani kao ušesnik 15. po redu Balkanskog molitvenog doručka (SE Europa Gathering 2018.), održanog u u tiranskom hotelu “Plaza”. 

Pored Uroševića, našu zemlju su na ovom skupu predstavljali i potpredsednik Narodne skupštine, Vladimir Marinković, savetnik predsednika Republike Srbije, Vladimir Božović i direktor SPO-a, Aleksandar Cvetković.

Balkanski molitveni doručak okupio je brojne parlamentarce, predstavnike vlada i biznis lidere iz zemalja regiona, ali i američke senatore,  kongresmene, predstavnike State Department-a, nemačke i austrijske poslanike, a zemlju domaćina kako je to i običaj predstavljalo je najviše državno rukovodstvo, predsednik republike, predsednik parlamenta, brojni ministri, ali i lideri opozicije.

Glavne teme skupa bile su pomirenje, produbljivanje saradnje i bliže povezivanje zemalja regiona.  Želja svih učesnika da se reši konflikt u odnosima Grčke i Makedonije oko imena našeg južnog suseda, kao i da dođe do sporazuma između Beograda i Prištine, što bi dovelo do ubrzanog napretka celog regiona Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

Dogovoreni su i konkretni koraci u ubrzavanju saradnje i još većem povezivanju privrednika Balkana u cilju bržeg  razvoja našeg zajedničkog prostora koji je imao burnu prošlost.

U direktnim razgovorima sa učesnicima iz drugih zemalja regiona govorilo se o potrebi zajedništva svih u Jugoistočnoj Evropi, a bilateralne susrete sa zvaničnicima na marginama ovog skupa Urošević je iskoristio da govori o mogućnostima za razvoj lokalnih sredina, naglašavajući neophodnost razvoja Kragujevca i celog Šumadijskog regiona. Konstatovano je i da je neophodno raditi na povezivanju susednih regija država Balkana. 

U srdačnom i otvorenom razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i visokim zvaničnikom U.S. Department of State, Pitom Marokom istaknuta je potreba za još bližom saradnjom Srbije i SAD-a posebno imajući u vidu da diplomatski odnosi između naše dve zemlјe traju od 1881. godine. Tokom razgovora sa predsednikom Albanije Ilirom Metom istaknuta je nada da će se i svi nesporazumi u periodu pred nama rešavati sporazumima i izgradnjom uzajamnog poverenja.

Zanimljivo je da je Balkanski molitveni doručak napravljen po uzoru na tradicionalni Molitveni doručak u Vašingtonu, čiji je domaćin predsednik Sjedinjenih Američkih Država.