InfoFoto: kragujevac.rs

Uručeni paketi pomoći u najvećem romskom naselju u Kragujevcu

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 17 06 2021

Stanovnicima Licike, najvećeg romskog naselja u Kragujevcu, uručeno je danas 150 porodičnih higijenskih paketa.  Reč je o pomoći u okviru realizacije druge faze podsticaja romske populacije na imunizaciju koju sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Fondacije za otvoreno društvo, Stalne konferencije gradova i opština i Visokog komesarijata UN za izbeglice, a partnerski sprovodi grad Kragujevac i GO Crveni krst.

Pored podele porodičnih higijenskih paketa stanovnicima jednog od najvećih romskih, podstandardnih  naselja u Kragujevcu, organizovan je i štand za prijavljivanje Roma i Romkinja na portal e-Uprava. U okviru prve faze podsticaja romske populacije na imunizaciju pružena je pomoć za prijavljivanje na portal eUprave, dok je druga faza podela porodičnih higijenskih paketa u podstandardnim romskim naseljima. Ovu aktivnost Ministarsvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi u 29 gradova i opština širom Republike Srbije u 179 romskih zajednica u kojima živi oko 70.000 ljudi. Prepoznali smo značaj promocije imunizacije u romskim zajednicama, ali i približavanje sistema za prijavu na vakcinisanje jer ne okrećemo glavu od toga da je potrebna dodatna podrška za sticanje i očuvanje imuniteta tokom i nakon vakcinacije”, rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Stevan Gligorin.

Grad Kragujevac je za 13 podstandardnih naselja na svojoj teritoriji u okviru realizacije druge faze podsticaja romske populacije na imunizaciju dobio 1.200 higijenskih porodičnih paketa. 

Štab za vanredne situacije grada Kragujevca je od početka imunizacije kroz rad na terenu Mobilnog tima i vakcinalnog tima Doma zdravlja kao i podele brošura o kovid bolesti, počeo sa informisanjem romske populacije o opasnosti od zaraze Kovid-19 ali i imunizacijom Roma i Romkinja na terenu. Stanovništvo Licike je gotovo potpuno imunizovano”, kazala je članica Gradskog veća i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera grada Kragujevca, Gordana Damnjanović. 

Iz lokalne samouprave poručuju da se ovde ova aktivnost ne završava, jer nastavljaju rad i u ostalim romskim naseljima gde će pored imunizacije biti uručeni ostali higijenski paketi za posticaj i podizanje stepena higijene.