InfoFoto: kragujevac.rs

Uručeni sertifikati studentima koji su tokom leta “pekli zanat”

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Sreda, 16 10 2019

Letnju stručnu praksu u institucijama čiji je osnivač grad Kragujevac i Institutu za javno zdravlje uspešno je obavio 21 student završnih godina osnovnih, integrisanih i master studija, pa su im tim povodom u Rektoratu ovdašnjeg Univerziteta uručeni sertifikati. 

Praksu tokom jula i avgusta u institucijama čiji je osnivač Grad Kragujevac ukupno je pohađalo 17 studenata Ekonomskog, Pravnog, Filološko-umetničkog, a u Institutu za javno zdravlјe četiri studenta Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Sertifikate su studentima uručili prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu, Živadin Micić i pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, Stefan Nikezić. 

Pored diplome ovaj dokument će potvrditi da je znanje stečeno na fakultetu potkreplјeno i praktičnim radom. Pored toga, značiće i za lakše pronalaženje posla u budućnosti”, rekao je Micić .

Ove godine grad Kragujevac je ponudio 123 slobodne pozicije za koje su studenti mogli da apliciraju u 11 gradskih uprava i 10 javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Kragujevac. Cilј je da teorijsko znanje koje studenti steknu na fakultetima upotrebe u praksi, da dobiju mogućnost i vide kako funkcionišu stručne službe i kako se donose odluke”, rekao je Nikezić. 

Sa kragujevačkog Univerziteta poručuju da je stručna praksa na pojedinim fakultetima obavezna i predviđena je određenim brojem sati, kao i da je u planu da se uvede na ostalim. 

Zbog novoakreditovanih programa i reakreditacija postojećih studijskih programa, programi stručne prakse  će biti obavezni i očekujemo da će fakulteti priznati te programe prakse i omogućiti studentima da dobiju odgovarajuće ESPB poene. U planu je da se broj praksi poveća i tako stvore nove mogućnosti i ponude za sve profesije i pozive – koliko za matematičare i filologe, tako i za vaspitače i inženjere”, rekla je Ivana Balšić iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu. 

Sa Univerziteta u Kragujevcu najavljuju da je u planu da se, pored realizacije stručne prakse u saradnji sa lokalnom samoupravom, Institutom za javno zdravlje i Kliničkim centrom,  uspostavi saradnja sa drugim institucijama i kompanija kako bi se ovaj program proširio.