InfoFoto: Zoran Petrović - Arhiva

Uskoro energetska sanacija najstarije škole u Šumadiji

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Utorak, 22 01 2019

U toku je postupak raspisivanja javne nabavke za energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović” u Čumiću, a grad Kragujevac je za te namene od Ministarstva rudarstva i energetike dobio 11,3 miliona dinara. Plan je da se zameni sistem za grejanje, odnosno da se pređe sa električne energije na biomasu, a biće zamenjena i stolarija, postavljena izolacija i unutrašnja LED rasveta. 

Kragujevac je jedna od 14 lokalnih samouprava koji je na osnovu javnog poziva od Ministarstva rudarstva i energetike dobio sredstava za energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću. Ugovor o dodeli sredstva potpisali su početkom novebra prošle godine ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić i zamenik gradonačelnika Kragujevca, Ivica Momčilović. 

Dobijena sredstva upotrebićemo za energetsku sanaciju najstarije škole u Šumadiji, osnovane 1792. godine. Osim što je najstarija, škola koju pohađa 119 učenika, nalazi se na seoskom području što je za nas veoma važno jer želimo da obezbedimo jednake uslove školovanja za svu decu. Ovo je drugi projekat sa kojim je Kragujevac aplicirao i dobio sredstva. Prethodno je odobreno 15 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti škole “Stanislav Sremčević“ sa preko 1.000 učenika. Rezultat zamene stolarije, unapređenja sistema za grejanje i unutrašnjeg osvetljenja, je ušteda u potrošnji električne energije od 50 posto dok su troškovi toplotne energije manji za 25 procenata”, izjavio je u novembru prošle godine zamenik gradonačelnika Kragujevca, Ivica Momčilović.   

Kompletnom energetskom sanacijom Osnovne škole “Prota Stevan Popović” u Čumiću navodno će se postići ušteda od milion dinara na godišnjem niovu.