InfoFoto: Ilustracija - JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac

Uskoro kreće izgradnja kanalizacione mreže u 104 gradske i prigradske ulice

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Sreda, 22 09 2021

Nepostojanje kanalizacione mreže više neće biti problem za pojedina kragujevačka domaćinstva. U toku je projektovanje za prvu fazu postavljanja nove mreže u 104 gradske i prigradske ulice u Kragujevcu. Radovi na trasi dugoj 41 kilometar, koji će uskoro početi, finansiraju se sredstvima državnog projekta “ČistaSrbija”. Ovaj projekat, osim Kragujevca, obuhvata još 13 lokalnih samouprava u Srbiji. 

Meštani ulice Sime Živkovića na Deninom brdu godinama muku muče zbog nedostatka kanalizacione mreže. 

Kanalizacija je osnov. Ako imaš vodu i kanalizaciju imaš život, ako ne, nemaš ništa.” 

Kao da smo u džungli. Teramo u šumu nešto, jame crpimo i tako.

Voda skroz slab pritisak, kanalizacija nema gde d aide. Vraća se, smrdi kupatilo. Užas.”, kažu meštani ulice Sime Živkovića. 

Međutim, nazire se kraj njihovim problemima. Rešenje je nađeno u učešću Kragujevca u državnom projektu Ministarstva građevinarstva “ČistaSrbija”. Tim projektom je, u prvoj fazi, opredeljeno 17 miliona evra za postavljanje prvih 40 kilometara kanalizacione mreže kroz 104 gradske i prigradske ulice. 

Grad Kragujevac će ovih dana završiti sa izdavanjem građevinskih dozvola za 41 kilometar planirane prioritetne kanalizacije. Mi praktično možemo da krenemo sa izvođenjem radova u roku od mesec dana”, rekao je za Prvu televiziju zamenik gradonačelnika Kragujevca, Ivica Momčilović. 

Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” završilo je najveći deo posla na projektovanju, a sada očekuje da bude uključeno u realizaciju ovog posla.

Mi imamo građevinsku operativu koja je više godina unazad dokazivala da je potpuno spremna za izvođenje ovakve vrste radova, da izvodi vrlo kvalitetno radove i očekujemo da ćemo narednih nekoliko nedelja pristupiti potpisivanju odgovarajućeg ugovora, koji će nam omogućiti poslove u narednih godinu i više dana”, izjavio je za Prvu televiziju direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Nebojša Jakovljević.

Državnim projektom “Čista Srbija” u narednim fazama predviđeno je postavljanje ukupno 361 kilometra kanalizacione mreže u Kragujevcu i Batočini, kao i izgradnja dva nova postrojenja za preradu otpadnih voda i osavremenjivanje postojećeg u Cvetojevcu.