Info

Uskoro otvaranje novog dečjeg igrališta u Velikom parku (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:35 | Petak, 17 02 2017

Novo dečje igralište u Velikom parku trebalo bi da bude otvoreno krajem marta. Prostire se na površini od 10.000 kvadratnih metara, a sastoji se od četiri celine. U okviru igrališta izgrađeno je i vodeno prskalište. Na ovaj način okončana je prva faza projekta “Kreativni Veliki park”, koju je iz donacija finansirala Fondacija “Dragica Nikolić”. Predsednica Fondacije Dragica Nikolić obišla je danas novo dečje igralište.

Tačna vrednost investicije je za sada nepoznata, s obzirom na to da je reč o jedinstvenom modelu privatnog i javnog partnerstva, koji se u velikoj meri bazira na donacijama.

Da li će projekat “Kretaivni Veliki park” do kraja biti realizovan zavisi od lokalne samouprave.

U početku je zamišljeno da ovo bude samo igralište sa tri male celine za decu, međutim u toku radova zahvaljujući lokalnoj samoupravi i tom privatnom i javnom partnerstvu odlučeno je da park bude proširen na 10.000 kvadratnih metara. Radovi na ovom delu parka su privedeni kraju, a na gradu je ostaje da u drugim oblicima saradnje sa građanima i preko konkursa sredi ceo Veliki park”, rekao je profesor Arhitektonskog fakulteta koji je osmislio koncept “Kreativni Veliki park“, Aleksandar Vuja.

Radovi na izgradnji igrališta u Velikom parku počeli su prošle godine krajem jula i najavljeno je da će biti okončani u roku od dva meseca. Osnivač Beogrdske nedelje dizajna, Jovan Jelovac, kaže da je taj rok pomerene, jer je igralište prošireno.

Glavno odličje ove investicije je dobra volja ljudi da učestvuju u tome. Ovo je treće igralište u okviru akcije Begradske nedelje dizjana “100 igrališta za decu Srbije”. Izgrađena su i dva igrališta na Kalemegdanu u Beogradu, a ovo u Kragujevcu je ubedljivo najveće za sada. Na još 97 lokacija širom Srbije ćemo izgraditi igrališta, kako bi tu akciju u potpunosti realizovali”, rekao je Jelovac.

Projekat “Kreativni Veliki park” se realizuje u okviru programa “Human cities” koji realizuju Fondacija “Dragica Nikolić” i Beogradska nedelja dizajna.

Galerija slika