Info

Uskoro Spinalni centar u KC Kragujevac, najsavremenija hirurgija kičmenog stuba (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
09:05 | Četvrtak, 06 04 2017

U cilju uvođenja najsavremenije hirurgije kičmenog stuba, plan je da u kragujevačkom Kliničkom centru bude otvoren Spinalni centar. Pripreme su otpočele posetom španskog hirurga prof. dr Cesara Hernandeza iz Univerzitetske klinike u Mursiji, koji je će besplatno operisati četiri pacijanta Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Hernandez će pacijente operisati u saradnji sa mladim lekarima ortopedima KC Kragujevac dr Srđanom Vlajovićem i dr Ivanom Stojadinovićem sa Klinike za ortopediju i traumatologiju. Reč je o četiri najteža pacijenta sa urođenim deformitetom kičmenog stuba.

Besplatna operacija pacijenata omogućena je zahvaljujući Skupštini grada Kragujevca i kompaniji „Medcomtech“. Lokalna samouprava je obezbedila ugradni materijal za operacije kičme u vrednosti od oko tri miliona dinara, dok je kompanija „Medcomtech“ omogućila da prof. Hernandez dođe da izvrši operacije i obuči naše lekare besplatno.

Plan je da kragujevački Klinički centar nastavi saradnju sa prof. Hernandezom, koji bi kvartalno godišnje gostovao kao operator i nastavnik ovdašnjim ortopedima.

Kada je reč o Spinalnom centru na Klinici za ortopediju i traumatologiju, u njegov rad biće uključene ekipe neurohirurga, neurologa, anesteziologa i ortopeda. Plan je da se u budućnosti obezbedi i posebna operaciona sala u kojoj bi se obavljale samo operacije spinalne ortopedije. Takav centar za sada postoji samo u Beogradu.

Galerija slika