InfoFoto: Klinički centar Kragujevac

Uspeh hirurga kragujevačkog Kliničkog centra: Pacijentu spojili odsečenu šaku

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 19 06 2020

Rezultat složene petočasovne operacije ekipe hirurga kragujevačkog Kliničkog centra, na čelu sa prim. dr Goranom Azanjcem, je uspešno replantirana leva šaka pacijenta S.M. iz Jagodine.

"Nakon poziva kolege ortopeda iz jagodinske bolnice, koji me je obavestio da nisu u mogućnosti da obave kompleksnu hiruršku intervenciju kod teško povređenog pacijenta S.M., dogovorili smo da se pacijent transportuje u Klinički centar Kragujevac. Kada smo, po prijemu pacijenta, ustanovili o kakvoj se povredi radi, odmah smo pristupili pripremi za operativni zahvat", navodi prim. dr Goran Azanjac, direktor Centra za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Kragujevac.

Ekipa lekara, koju su činili vaskularni hirurzi Saša Sretenović i Dragan Knežević, ortoped Srđan Vlajović, specijalizant plastične hirurgije Marko Jovanović i anesteziolog Aleksandra Grujović, uspešno je sanirala povredu povezivanjem krvnih sudova, nerava, tetiva, mišića i kosti. Na taj način, naši lekari su spasili levu šaku pacijenta, koja je u teškoj povredi bila gotovo potpuno amputirana.

"Iako u uslovima epidemije korona virusa, sve naše službe su funkcionisale odlično i zato se zahvalјujem svim instrumentarima i tehničarima Operacionog centra i Centra za urgentnu medicinu koji su učestvovali u zbrinjavanju povređenog pacijenta. Svi se nadamo uspešnom oporavku pacijenta sa što manje postoperativnih komplikacija", dodao je prim. dr Goran Azanjac.

Pacijent S.M. uspešno je podneo operaciju, u stabilnom je zdravstvenom stanju i na lečenju je u Centru za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Kragujevac.

Izvor: Klinički centar Kragujevac

Galerija slika