Info

USPEH KRAGUJEVAČKIH GIMNAZIJALACA U HJUSTONU: Napravili robota i ušli u prvu Svetsku ligu

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 01 06 2019

Srbija se dostojno predstavila na svetskom takmičenju u "Lego robotima", koje je održano u SAD, u Hjustonu. Ekipa koja je bila najbolja u celom regionu, a čine je učenici iz Kragujevca, plasirala se među 30 najboljih na svetu. Sa njima su putovali u SAD profesori Katarina Veljković, Ljubica Mudrić Staniškovski, Marina jelenić i Ana Stanković.

Deca su imala tremu, kada su predstavljala svoje prezentacije. Ali su pokazala sve svoje mogućnosti. Kada je trebalo, bili su zreli. Bilo je 108 ekipa iz 99 zemalja sveta.

Katarina Veljković, profesorka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji kaže da je "ekipa sastavljena od učenika osmog razreda i prve godine koji se nikada do tada nisu poznavali".

- Rešavanje kriznih situacija je bio njihov zadatak, i Amerika. Niko od njih nije do sada leteo avionom. Kada smo sleteli u Hjuston, fascinatan je bio sam doček nas Srba. Tu je bio sveštenik pravoslavne crkve, i parohijani iz crkve Svetog Save. Akademik Miloš Kojić, akademik iz Kragujevca je bio tu. Zvali su nas na večeru, obišli smo ceo grad... Videli smo Prirodnjački muzej, vozili smo se najširim autoputem na svetu koji ima 26 traka... Bili u najstarijem luna parku na svetu koji je star 100 godina. Pričali smo sa našim ljudima koji žive tamo - kaže Katarina Veljković.

U elitnom sastavu zemalja, koje su na prestižnom svetskom takmičenju najsavremenijih domena robotike i modernih tehnologija, sa svojim đacima tim "Pk Gang" je imao sedam učenika Prve kragujevačke gimnazije. Tri učenika osmog razreda Marta Špica, Ivan Grego,Anja Mijailović, i četiri učenika prve godine Dunja Mihajlović, Milica Todorović Milutin Milojković i Mihajlo Šundović, plasirali su se nakon evropskog takmičenja u Sloveniji na svtesko.

Ono što su prikazali u Sloveniji je robot kojeg su sami napravili i programirali. On se kreće po specijalnom stolu, simulaciji svemira, koji je za sve takmičare isti. Cilj je da se za dva i po minuta uradi što više prepreka. U projektima su učenici Prve gimnazije iz Kragujevca došli na ideju da reše i problem što atronauti ne osećaju ukus u svemiru. Tako su napravili "food inhalator", u koji će da se stavlja bočica sa mirisom hrane.

On se stavlja na nos, osećaju astronauti miris, i onda jedu kao da su kod kuće, jer mogu da uživaju u ukusu hrane koju konzumiraju. Svako pakovanje hrane po njihovoj zamisli treba da ima svoju bočicu mirisa za jednokratnu upotrebu.

Izvor: BLIC
Tekst izvorno možete čitati OVDE.

Izvor: Blic