InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Usvojen drugi rebalans budžeta za 2018.: Oštra rasprava opozicije i vlasti zbog RTK

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Petak, 26 10 2018

Gradska vlast je na današnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca usvojila drugi rebalans budžeta za 2018. godinu, kojim se utvrđuju ukupni prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci u iznosu od gotovo 8 milijardi dinara. Rebalans je urađen, između ostalog, zbog sufinansiranja privatnih vrtića, uvećanja sredstva za izgradnju puteva i javni prevoz. Zanimljivo je i da će sa ovim rebalansom Radio televizija Kragujevac ove godine ukupno dobiti 48 miliona dinara. 

Vlast i opozicija ušle su u oštru raspravu zbog drugog rebalansa budžeta za 2018. godinu. Pored prepucavanja oko stope poreza na imovinu za fizička lica, odnosno tokom vladavine koje stranke je više uvećana, osvrnuli su se i na finansiranje Radio televizije Kragujevac. Opozicija kaže da je RTK iz budžeta do sada dobio 31 milion, a da do kraja 2018. će dobiti još 17 miliona dinara. Iz Odborničke grupe Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana poručili su da neće glasati za ovaj rebalans jer je sporno to što je novac namenjen Predškolskoj ustanovi „Đurđevdan“ završio na računu Radio televizije Kragujevac.  

Radio televiziji Kragujevac je od 26 miliona dinara, koji su bili predviđeni ovogodišnjim budžetom, do kraja jula 2018. dat 31 milion. Saznao sam da su tih dodatnih pet miliona koji su završili na računu RTK, skinuti sa pozicije Predškolske ustanove „Đurđevdan“. To nije zakonski, moralno, ni humano, skidati od dece iz predškolskog obrazovanja, a davati za RTK. Imam problem što se ovde krši zakon, jer ovako kako se finansira Radio televizija Kragujevac nije zakonski“, rekao je šef odborničke grupe Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana, Bojan Stojadinović.   

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić je tokom sednice objasnio zašto je više novca odvojeno za Radio televiziju Kragujevac, nego što je prvobitno bilo planirano. 

Mislite da je to što finansiramo RTK iritirajuće za građane? Zašto je uvećan budžet za RTK? Zato što je ove godine ušao u novi proces privatizacije, očekivali smo da će do juna da bude završen i budžetirali smo na početku godine polovinu sredstava za RTK. Ovim rebalansom budžeta moramo da nadomestimo sredstav da bi se izguralo do kraja godine. RTK je 100 odsto u vlasništu grada i pokrenut je proces nove privatizacije, kada će biti sproveden to ne zavisi od nas. Kažete da smo oduzeli novac od vrtića, a radi se o planskoj kategoriji. Ne radi se o tome da smo uzeli novac iz vrtića. Radi se o tome da smo aproprijacijom morali da prebrodimo situaciju, sa mogućnošću finansiranja. Vrate se sa jedne pozicije sredstva u budžetsku rezervu, a iz nje se prebaci na drugu i tako se funkcioniše do rebalansa budžeta. Rebalansom budžeta se obe pozicije napune“, rekao je Nikolić.   

Šef odborničke grupe Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana, Bojan Stojadinović, smatra da će zbog, kako kaže, nezakonitog finansiranja RTK, na kraju neko biti procesuiran, a da će se Nikolić izvući.   

"Sa zakonske strane, ne bih imao nikakav problem da grad raspiše konkurs, opredeli sredstva i da 100 odsto dobije RTK, a tu odluku na osnovu programa donese komisija. Nikoliću svaka čast što političkim uticajem uspeva da ubedi zaposlene u Gradskoj upravi da ovako finansiraju RTK, ali problem je što će zbog ovoga sigurno načelnici uprava i oni koji potpisuju odluke biti odgovorni i procesuirani, a on će posle svog mandata svoje mesto naći u nekom drugom obliku i sistemu", zaključio je Stojadinović.