Info

Usvojen Operativni plan odbrane od poplava, uređenje korita Ždraljice, Kozujevačkog potoka i Uglješnice

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 08 03 2020

Gradski štab za vanredne situacije je na svojoj prvoj redovnoj sednici u ovoj godini usvojio Operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada Kragujevca za 2020. godinu. Između ostalog, predviđeno je uređenje korita Ždraljice, Kozujevačkog potoka i reke Uglješnice, kao i projektovanje uređenja Bresničkog potoka.

Operativni plan sadrži mere zaštite vodotokova drugog reda za koje je nadležan grad Kragujevac, a obuhvatiće raščišavanje reke Ždraljice, Kozujevačkog potoka i reke Uglješnice. Grad je za ove namene izdvojio 4,7 miliona dinara, s tim što je, kako je rekao Dragoš Radovanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije, opredeljeno i dodatnih 600 hiljada dinara za projektovanje uređenja Bresničkog potoka. Zbog toga što nemamo odgovarajući pristup objektima koji se nalaze u delu vodotoka i delu rečnog korita u dužini od 200 metara, ove godine naručićemo projekat regulacije kako bismo rešili i ovaj problem, objasnio je Radovanović. 

Za Operativni plan odbrane od poplava u 2020. godini dobijeno je pozitivno mišljenje JVP „Srbijavode“, čime su se stekli uslovi da bude razmatran na sednici gradskog parlamenta.

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrani su i usvojeni izveštaji o izvršenim pripremama za sprovođenje preventivnih  i operativnih mera zaštite od poplava, klizišta erozija i odrona na podriučju grada Kragujevca, zatim stawu visokih brana kao i izveštaj o zaštiti od požara u 2019. godini.