InfoFoto: kragujevac.rs

Usvojen rebalans budžeta za 2019. uz žustru raspravu vlasti i opozicije

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Petak, 19 07 2019

Rebalans budžeta grada Kragujevca za 2019. usvojen je na današnjoj sednici Skupštine grada. Na ovaj način budžet će biti uvećan za oko 1,5 milijardi i iznosiće više od 8,7 milijardi dinara. Sednicu je obeležila žustra rasprava vlasti i opozicije, a najglasniji su bili bivši i sadašnji gradonačlenik Veroljub Stevanović i Radomir Nikolić. 

Odbornici Skupštine grada usvojili su rebalans budžeta za 2019. godinu sa 47 glasova “za”. Rebalansom će gradski budžet biti uvećan za oko 1,5 milijardi dinara i iznosiće više od 8,7 milijardi dinara. Rebalansom je predviđeno da se za Zastavinu ambulantu izdvoji 120 miliona dinara za povezivanje staža i uplatu doprinosa svim zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zatim, odvajanje sredstava za završetak sanacije osnovne škole u Maršiću, Kružni tok Mala Vaga, OTC  “Vodovod“, objekat “Pionir“, a biće uvećane pozicije i za komunalna održavanja. 

To šta je ovim rebalansom predviđeno, bilo je najavljeno kada je zakazana sednica Skupštine grada, a tokom današnjeg zasedanja predstavnik predlagača nije izašao za skupštinsku govornicu da obrazloži ovu tačku. Upravo to je i razbesnelo predstavnike opozicije, pa je tako i počela rasrpava za vladajućom većinom. 

Na sednici je usvojen predlog odluke o prihvatanju predloga za pokretanje postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada.

Pored rekonstrukcije i racionalizacije zastarelog sistema javne rasvete kroz ugradnju novih efikasnijih LED svetiljki, projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sistema proizvodnje toplotne energije za potrebe grejanja šest javnih objekata – pet škola i jednog vrtića, kao i zamena dotrajale spoljašnje drvene stolarije na pet objekata – tri osnovne škole, jedan vrtić i zgradi Gradske uprave”, saopšteno je iz Skupštine grada.

Usvojena je i odluka o utvrđivanju visine sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Naime, lokalna samouprava će plaćati 80 odsto ekonomske cene boravka dece u vrtićima, a roditelji, kao i do sada, 20 procenata. 
Odbornici su dali saglasnost i na više odluka JKP “Šumadija” o realizaciji investicionih projekata - uređenje četiri gradska groblja, rekonstrukcija 100 autobuskih stajališta i Zelene pijace, izgradnja javne garaže i nabavka osnovnih sredstava, odnosno vozila i mehanizacije. Upravo ta tačka dnevnog reda izazvala je žestoku raspravu bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Kragujevca, Veroljuba Stevanovića i Radomira Nikolića. Opširnije o tome ovde: Stevanović i Nikolić “ZARATILI” oko kreditnog zaduženja “Šumadije” i kupovine Zastavinog servisa.