Info

VANREDNA SITUACIJA u okolini, Kragujevac još i dobro prošao

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 14 06 2018

Nevreme praćeno obilnim padavinama, olujnim vetrom i gradom oko 15 časova je zahvatilo deo teritorije Šumadijskog upravnog okruga - severne delove grada Kragujevca, opštine Aranđelovac i Topola. Na pojedinim područjima nanelo je toliku štetu da je prohlašena vanredna situacija. 

U severnim delovima teritorije grada Kragujevca, u selima Masloševo i Čumić, padao je grad, koji je najverovatnije prouzrokovao štete na usevima. Strelci Radarskog centra Bešnjaja u vremenskom periodu od 15 do 16 časova  ispalili su oko 60 protivgradnih raketa.

U opštini Aranđelovac je zbog olujnog vetra došlo do obaranja više stabala. Stabla koja su oborena na saobraćajnice i krovove kuća, uklanjala je VSJ Aranđelovac. Grad je padao u MZ Kopljare, Banja i Orašac. Zbog intenzivnih padavina, došlo je do plavljenja pogona Ciglana – preduzeće „Univerzum Kubršnica“, kao i podrumskih prostorija stambenih objekata u Ulici Braće Jugovića. Intervencije crpljenja vode je vršila VSJ Aranđelovac. Zbog velikog broja poziva građana i povećanog obima posla, Naređenjem načelnika UVS u Kragujevcu, pozvane su pripravne smene VSJ u Aranđelovcu. Šteta je nastala na poljoprivrednim zemljištu  i na oko 20 objekata.

Zbog nastale situacije, U Aranđelovcu je proglasena vanredna situacija na delu teritorije opštine i to mesnim zajednicama Vrbica, Banja, Brezovac, Gornja Tresnjevica i Kopljari.  

U opštini Topola grad je padao u MZ Vinča, Belosavci i Krćevac. Verovatne su štete na usevima i voćnjacima. Formirane su radne grupe koje će napraviti procenu nastale štete.  

Na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga situacija je normalizovana i stabilna. Nema zakrčenih saobraćajnica, poplavljenih područja ni problema u snabdevanju građana.