Info

Vašarska atmosfera u Kragujevcu: U ponudi i "VERSACE" kuhinja (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Ponedeljak, 03 06 2019

U Kragujevcu se danas, na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, održava tradicionalni vašar, a na tezgama, postavljenim kod Zelene pijace i u okolini, za svakog ima po nešto. Hit vašara je “Versace” kuhinja za koju treba izdvojiti 280 evra.  

Prodavci iz cele Srbije su došli u Kragujevac, ali im vreme ne ide na ruku, s obzriom na to da su meteorolozi najavili da će tokom čitavog dana biti promenljiov vreme sa padavinama. Izgleda da je loše vreme razlog zbog kog ima manje tezgi nego inače kada se vašari održavaju u našem gradu. Međutim, kupaca i pored toga ima, možda neznatno manje nego inače. 

Kragujevčani su u prilici da po povoljnim cenama pazare, nameštaj, posuđe, odeću, obuću, nakit, igračke, kao i slatkiše. Kada je reč o nameštaju, hit vašara je “Versace” kuhinja koja košta 280 evra. 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Praznik cara Konstantina i njegove majke carice Jelene ustanovljen je jer je car Konstantin Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vere i okončao njihov progon, pa je crkva odlučila da ovaj rimski carski par proglasila svetiteljima.

Inače, u Kragujevcu se u toku godine organizuju tri vašara na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, 3. juna, na Krstovdan, 27. septembra i na Vavedenje, 4. decembra.

Galerija slika