InfoFoto: Printscreen/RTK

Vasilјević: Ništa nije prošlo, ukoliko izostane oprez sve će se vratiti kao bumerang

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 05 05 2020

Ukidanje vanrednog stanja koje je najavlјeno za 6. maj, ne znači da je prošla epidemija, još manje virus COVID-19 koji nije suzbijen na svernoj hemisferi, pa je realna opasnost od njegovog povratka i dalјe prisutna, ocenio je za RTK direktor Instituta za javno zdravlјe, Dragan Vasilјević. Dodaje da će sasvim sigurno Kragujevčanima, kao i ostalim građanima Srbije, maske i rukavice postati svakodnevi deo garderobe.

Mnogobrojni trgovci iz prodavnica cipela i garderobe potvrdili su nam da gađani dolaze bez maski i rukavica, dodiruju i probaju izložene proizvode.

Za kretanje na otvorenom ne postoji formalna obaveza da se nose maske i rukavice, ali postoji preporuka koju većina građana ne poštuje.

Kragujevac je sa deset uzastopnih dana bez novozaraženih pacijenata virusom COVID-19, najbliži idealnim, kontrolisanim uslovima epidemije Korona virus, jer je period inkubacije 15 dana”, ocenio je RTK direktor Instituta za javno zdravlјe, Dragan Vasilјević. Dodaje da opuštenost Kragujevčana bez maski i rukavica može da ugrozi i promeni trenutnu epidemiološku sliku.

Vasilјević je apelovao na sugrađane da budu oprezni, jer virus nije napustio planetu, i da bi se ukoliko dođe do pogoršanja rezultata mnogo teže naša sredina izborila sa epidemijom, jer bi bilo nemoguće utvrditi sve kontakte, a time i obuzdati širenje virusa.

Vasilјević je preporučio nošenje maski na otvorenom, naročito kada su vremenski uslovi poput današnjih i kada je vetrovito vreme.

Izvor: RTK