InfoFoto: Zoran Petrović

Velike Pčelice – selo sa tri manastira (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 16 10 2021

Selo sa najvećom teritorijom, na obronku Gledićkih planina, na putu ka Rekovcu, udaljeno je 17 kilometara od Kragujevca. Smešteno je na nadmorskoj visini od 333 metra.

Graniči se sa Gornjom Sabantom, Donjom Sabantom, Baljkovcem, Trešenjevakom i Dulenima, sa teritorije grada Kragujevca i Ratkovićem, Siljevcom i Dobreselicom iz opštine Rekovac. Ima veliki broj zaseoka: Dulenska reka Dubrava, Poljište, Kamarevići, Dulenka, Piperi, Brakovska reka, Prokop, Gornja mala, Vesovići i Petrovići. Zapis je drvo lipe u crkvenom dvorištu, staro više od 100 godina.

U Velikim Pčelicama je i četvorogodišnja škola, odeljenje Osnovne škole “Svetozar Marković”. Selo ima Dom kulture, zemljoradničku zadrugu i ambulantu.

U selu postoje tri manastira: Raletinac je ženski manastir iz 15. veka i slavi Petrovdan; Sarinac je muški manastir iz 14. veka i slavi Spasovdan; Denkovac je muški manastir iz 1530. godine i slavi Veliku Gospojinu. Legenda kaže da su imena dobili po sestrama Sari, Deni i Rali, koje su ih posvećenički osnovale. U Velikim Pčelicama je i crkva posvećena Teodoru Tironu. Litije su Svete Trojice, drugi dan. 

Izvor: Pamćenje nacionalnog korena - Azbučnik kragujevačkih sela, Kragujevac 2011.

Galerija slika