Info

Veliki park dobija novi izgled: Od proleća u crveno-zelenim bojama

Autor: Jovana Mladenović
11:01 | Sreda, 30 11 2016

Veliki park od proleća će dobiti novi izgled, kada olista novoposađeni dupli drvored mlečnog javora po sredini parka, od ulaza do Koša, pa će se na mestu starih borova naći mlado crveno lišće.

javor crveniPosađeno je 140 stabala mlečnog javora čije je lišće purpurne boje umesto borova koji su doživeli svoju biološku starost pa, osim što više nisu izgledali lepo, ugrožavali su i bezbednost šetača, o čemu je InfoKg pisao, a tekst možete pogledati OVDE. Od proleća u parku će se smenjivati zelena i crvena boja lišća. Za novi drvored izdvojeno je 2,7 miliona dinara.

“U saradnji sa beogradskim Šumarskim fakulteton i PMF-om, došli smo do zaključka da je potrebno kompletno obnoviti dupli drvored. Stare borove smo isekli jer su doživeli biološku starost, povećalo se aerozagađenje, podzemne vode su sišle u dublje slojeve zemlje. Šumarski fakultet naznačio je da se ovi četinari ni ne sade na našoj nadmorskoj visini koja iznosi oko 250 metara, već tek od 800 metara pa naviše”, objasnio je u izjavi za InfoKG Goran Simić, tehnički direktor “Zelenila”.

Mlečni javor je brzorastuće stablo koje se dobro prilagođava urbanim sredinama, otporno je na zagađenje i lista od marta do kraja oktobra.