InfoFoto: kragujevac.rs

VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Izvedena drama “Izrešetane duše” u znak sećanja na žrtve kragujevačkog oktobra (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Sreda, 21 10 2020

Veliki školski čas održan je danas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama, u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana. Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je drama “Izrešetane duše” autora Venka Andonovskog, a u režiji Jane Maričić. Zbog pandemije virusa COVID 19 Velikom školskom času prisustvovao je ograničen broj posetilaca.  

Vence kraj spomenika V3 položili su učenici Prve kragujevačke gimnazije, čelnici grada Kragujevca, predstavnici ministarstava rada, prosvete, kulture i informisanja, ambasada Nemačke, Austrije, Belorusije, Francuske, Kazahstana, Crne Gore, Palestine, Poljske, Slovačke, Izraela, Bosne i Hercegovine, Rusije i Velike Britanije, ovdašnjeg Univerziteta, ustanova i institucija, političkih stranaka i pojedini građani.

"Velikom školskom času" prethodila je Sveta liturgija u Crkvi novomučenika kragujevačkih u Šumaricama, koju je služilo Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan. Nakon toga, Kraj "Spomenika streljanim đacima i profesorima" služen je Moleban kragujevačkim novomučenicima.  Pored toga, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao je prijem u Svačnom salonu Gradske uprave za predstavnike Vlade Republike Srbije, ministarstava i ambasada.  

Centralna komemorativna svečanost, Veliki školski čas održava se od 1971. godine pokraj Spomenika streljanim đacima i profesorima. Za ovaj muzičko-scenski događaj biraju se originalna dela sa pacifističkim porukama, renomiranih domaćih i stranih književnika i kompozitora, a izvođači su najpoznatiji glumci, solisti opere i horovi. Inače, 21. oktobar se od 2012. godine obeležava kao državi praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Galerija slika