InfoFoto: Petar Miljković

VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Sećanje na streljane u Šumaricama (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Ponedeljak, 21 10 2019

Veliki školski čas održan je danas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama, u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana. Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema “Pouke iz šume” autora Aleksandra Šurbatovića. 

Vence kraj spomenika V3 položili su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, predstavnici amabasada Nemačke, Francuske, Palestine i Slovačke, lokalne samouprave, ustanova i institucija, političkih stranaka i mnogi građani.

Velikom školskom času prethodio je moleban za žrtve oktobra, koji je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Jovan. U hramu Svetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama jutros je služena i Sveta liturgija. 

Centralna komemorativna svečanost, Veliki školski čas održava se od 1971. godine pokraj Spomenika streljanim đacima i profesorima. Za ovaj muzičko-scenski događaj biraju se originalna dela sa pacifističkim porukama, renomiranih domaćih i stranih književnika i kompozitora, a izvođači su najpoznatiji glumci, solisti opere i horovi. Inače, 21. oktobar se od 2012. godine obeležava kao državi praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Galerija slika