Info

"Veliku ulogu i odgovornost u sprečavanju ulaska COVID-a u škole imaju roditelji"

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 09 09 2020

COVID 19 ušao je u dve kragujevačke škole, a šta je preduzeto od strane lokalne samouprave kada je reč o sprečavanju potencijalnog širenja virusa, za koje đake su nabavljeni viziri, dokle se stiglo s nabavkom dodatnih klupa i uz čiju pomoć će sve škole dobiti beskontaktne toplomere, govorio je član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić. On je bio izričit da veliku ulogu u sprečavanju širenja Korona virusa u obrazovnim ustanovama imaju roditelji.

Institut za javno zdravlje Kragujevac je pred polazak dece u novu školsku godinu školu dezinfikovao sve škole, a lokalna samouprava je obezbedila zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju. Grad u ovom trenutku radi na tome da školama nabavi potreban broj školskih klupa, s obzirom na to da u svakoj sedi po jedan đak. Obezbeđeni su viziri za učenike dve specijalne škole u Kragujevcu. Tu je i ponuda jednog ovdašnjeg privrednika  koji želi da svim školama pokloni beskontaktne toplomere. 

Međutim, i pored svih preduzetih mera, u ovoj situaciji ključna je uloga roditelja. 

"Apelujem na roditelje da ukoliko kod svoje dece primete bilo kakve simptome respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu, ne šalju ih u školu. Isto važi i za roditelje koji su u samoizolaciji i imaju simptome. Decu ne moraju slati u školu dok ih ne testiraju, kako bi se utvrdilo imaju li virus ili ne. Velika odgovornost na sprečavanju potencijalnog širenja virusa i zaštite druge dece je na roditeljima", poručio je član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić.

Grad je uradio sve što je mogao a Korona u škole sada može ući, rekao je Aleksić, samo ukoliko roditelji ne budu bili dovoljno odgovorni.