Info

Verko: Gotovo da nema gradskih investicija, smanjene za 60% u odnosu na 2021.

Autor: InfoKG
14:15 | Petak, 04 11 2022

Suština u životu grada jesu investicije, a Kragujevac gotovo da nema onih koje se finansiraju iz lokalne kase, rekao je na sednici Skupštine grada, nekadašnjih gradonačelnik Veroljub Stevanović. Dodao je da ako uračunamo rebalans ovogodišnjeg budžeta za investicije je opredeljeno 60 odsto manje, nego 2021.  

Mi praktično pravimo modernu falangu urbanističku u Kragujevcu. Da li je normalno? Mi ćemo da legalizujemo nešto što po meni nije za to, ali ajde. Vi sad meni pričate da ste iz tih sredstava dobili neke veće prihode, a mi pravimo zgrade u neverovatnim okolnostima. 259 miliona smo uvećali budžet. Uvećali smo ga za desetak odsto, tačno je, ali smo ga uvećali za 35 odsto u odnosu na 2021. Ovde se vidi da smo za sport i školstvo malo uvećali, a ima gde smo umanjili. Ono što je meni najinteresantnije jesu investicije, koje pominjete. Hajmo da budemo pošteni prema sebi i građanima. Investicije planirane za 2021. milijardu 961 milion, a rebalansom smo to sveli na milijardu i nešto. To je 880 miliona manje, a to je bilo u oktobru prošle godine, samo predviđeni nivo sredstava koji nije ostvaren. To je gospodo 50 odsto. Od čak 32 stavke za 2021. ostvarili smo oko 16, ne ostvarili, nego radili. Sad nam se podvlači ista priča. Planirali smo za 2022. devet milijardi 559 miliona na početku godine, uvećali smo to za nekih 9 milijardi 818 miliona, ali plan je investicija bio manji nego 2021. Sada rebalansom svodimo to na 890 miliona, što će reći 536 miliona manje. Ako se vratim na 2021. godinu to je preko 60 odsto manje. To je očigledno da ne znamo, ne planirmao kako treba“, rekao je Stevanović. 

Potom se osvrnuo na investicije, čija je realizacija u toku, sa akcentom na rekonstrukciju Gradske tržnice.    

Vi ako pogledate šta smo sve od investicijama planirali i ostvarili i šta vi zovete investicijama. Nije samo Trg Radomira Putnika investicija koju smo započeli. Tu su fasade. Mi smo i fasade umanjili drastično od onoga što smo planirali, što za mene nije investicija, nego investiciono održavanje. Šta je suština u životu ovog grada? To jesu investicije, one praktično sa nivoa grada gotovo da ne postoje. Imamo velike investicije, što treba reći. Dobili smo Palatu pravde, stanove za pripadnike snaga bezbednosti, ali ne može da svedemo priču na to samo Republika.. A gde nam je Klinički centar, godinama se priča o tome, a ništa. Da je ono kako ja vidim, mi bismo imali završenu pijacu. Mi je nemamo skoro četiri godine. Pazite mi smo dve pijace Aerodrom i Buvljak završili za godinu dana, 20.000 kvadrata njih dve. Ovo se završava za četiri meseca, sad ništa. Nikada se nije desilo. Kako je moguće da se desi da planirate nešto, što ne ostvarite ni 50 odsto“, kaže Stevanović.