Info

Verko sa poslenicima kulture: Kragujevačka kultura u institucijalnoj krizi

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 13 02 2020

Kragujevačka kultura je trenutno u jednoj izuzetnoj institucijalnoj krizi, jer ustanove nisu samostalne već se sve odluke centralizovano donose na nivou mreže “Koraci“. To smatraju pojedini kragujevački poslenici kulture koje su ugostili narodni poslanik Veroljub Stevanović, koji će na predstojećim lokalnim izborima biti nosilac izborne liste “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu“, i predsednica Odbora za kulturu Zajedno za Šumadiju, Slavica Đorđević. Poslenicima kulture je obećano da će taj problem biti rešen i da će pored toga Veroljub Stevanović, u svom mandatu gradonačelnika, sa svojim stručnim timom realizovati brojne projekte i da će dati šansu samostalnim i mladim umetnicima.  

Narodni poslanik Veroljub Stevanović, koji će na predstojećim lokalnim izborima biti nosilac izborne liste “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu“, i predsednica Odbora za kulturu Zajedno za Šumadiju, Slavica Đorđević ugostili su poslenike kulture: vajara Zorana Ilića, slikara i scenografa Milivoja Štulovića, Radeta Tošića i nekadašnjeg direktora Knjaževsko-srpskog teatra Voja Lučića. Oni su u neposrednom razgovoru izneli probleme sa kojima se kragujevačka kultura susreće.  

Kragujevačka kultura je trenutno u jednoj izuzetnoj institucijalnoj krizi, da su institucije kulture podvedene na nivo radnih jednica, ne na institucije koje imaju integritet, koje imaju svoje programe, nego da se sve centralizovano odlučuje, kroz neku nadinstituciju kojoj je lokalna samouprava dala ta ovlašćenja. To je ustanova “Koraci“, ta famozna mreža ustanova kulture, koja je pre svega jedan kulturni i pravni nonsens i koja je ustanove kulture podvela pod jedan potčinjeni položaj“, rekao je magistar nauka u oblasti produkcije dramskih umetnosti i medija, Vojo Lučić.

Na sastanku su se poslenici kulture upoznali i sa planovima i konkretnim projektima za razvoj kulturnog života Kragujevca, koje u svom mandatu gradonačelnika planira da sprovede Veroljub Stevanović sa svojim stručnim timom. 

Moramo pre svega da povedemo računa da ustanove kulture koje su u našem gradu, a koje su vrlo značajne i regionalnog značaja, moraju da imaju takav status. Moraju da prikažu ovaj grad kao centar svega što se dešava i kao vodeći deo u kulturnoj politici. Ustanove kulture moraju da budu noseće, a zatim imaćemo raznih programa, koji se tiču i slobodnih umetnika, posebno akcenat na mladim umetnicima kojima treba da damo šansu na tim idejama koje oni treba da predstave i da uostalom vode ovaj grad“, rekla je Slavica Đorđević. 

Nakon sastanka, poslenici kulture su se složili da ono što su čuli je ohrabrujuće i očekuju da će se ta, kako kažu, loša kulturna politika izmeniti, kao i da će institucije kulture jačati i biti samostalne u donošenju odluka.

Nosilac lise Svi na ovu stranu“ Veroljub Verko Stevanović najavio je da će sa saradnicima narednih dana nastviti razgovore sa uglednicima i iz drugih oblasti i društvenog života.