InfoFoto: InfoKG

Više javno tužilaštvo najavilo žalbu na presudu Blažićevim rođacima

Autor: InfoKG
14:42 | Petak, 21 06 2024

Advokat Stefan Stefanović koji zastupa porodice žrtava iz Malog Orašja i Dubone izjavio je danas da je više javno tužilaštvo u Кragujevcu najavilo žalbu na presudu ujaku i bratu optuženog masovnog ubice Uroša Blažića, piše Tanjug, a prenose mediji.

Stefanović je u izjavi za Tanjug ocenio da je presuda skandalozna jer su optuženi u saizvršilaštvu posedovali ogromne količine naoružanja i eksplozivnih naprava koje su pronađene u njihovoj kući, odnosno pomoćnoj zgradi u selu Vinjište, za šta je zaprećena kazna od dve do 12 godina.

Goran Gavrilović je oslobođen juče optužbe za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a njegov sin Boris Gavrilović (20) je proglašen krivim za ovo krivično delo i prvostepeno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci.

Nismo očekivali da će biti oslobođen Goran Gavrilović jer je to njegova kuća, njegovo naoružanje.

Što se tiče Borisa kazna je ispod zakonskog minimuma, pretpostavljam da je to zbog određenih olakšavajućih okolnosti jer je on na kraju priznao delo iako je u početku negirao navodeći da mu je to naoružanje doneo neki čovek u džaku dok je on kosio travu“, istakao je Stefanović.

Кako je naveo, argumenti za žalbu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu su da je oružje zajedničko i da je otac, odnosno ujak Uroša Blažića, ili nabavio to oružje ili da je morao da zna za postojanje tog oružja, i dodao da se nada da će Apelacioni sud donetu adekvatnu presudu i da će se oni kazniti mnogo većom kaznom.

Mi nismo strane u postupku i ne možemo komentarisati koji su za a koji protiv argumenti. To će tužilaštvo u Кragujevcu svakako proceniti“, izjavio je advokat.

Stefanović je za К1 televiziju rekao da je u kući pronađena automatska puška marke Zastava M56, jednoručna bomba M75, jednoručna bomba M52 i preko stotinu bojevih metaka, poprilična količina oružja koja je „sasvim dovoljna za neki novi masakr“, zbog čega on smatra da je neočekivano i skandalozno da je Boris dobio godinu i po dana, a da je Goran oslobođen.

U obrazloženju presude se navodi da je Boris priznao delo, da je sarađivao tokom postupka, a verovatno stoji i da je mlađi čovek s obzirom na to da ima 20 godina.

To su bile olakšavajuće okolnosti koje su navele predsednika veća da donese odluku koja je ispod zakonskog minimuma, što ne bi trebalo da bude slučaj“, izjavio je advokat.

Кako je objasnio, Goran Gavrilović je oslobođen zbog nedostatka dokaza, što je smatra on čudno jer su održana samo dva suđenja, glavni pretres i završna reč, od kojih je jedno čak pokušano da bude odloženo jer je javljeno da je bomba u sudu tog dana, ali je ipak održano.

Stefanović smatra da je sve urađeno na brzinu, da bi se donela odluka pre leta, dok se odugovlači sa suđenjem Urošu Blažiću, čije novo ročište još uvek nije zakazano.

U Mladenovcu je izvršen masakr gde je devetoro ljudi ubijeno, a 13 teško ranjeno. S obzirom na to naoružanje koje je bilo zajedničko, a koje su posedovali i Radiša Blažić i Uroš, sa aspekta nedozvoljenog posedovanja oružja, mi smatramo da mora biti kazna i za Radišu.

Preti mu i kazna za teško delo protiv opšte sigurnosti i maksimalna kazna od 20 godina. Ta dva postupka se ne mogu pravno posmatrati na isti način i ne mogu uticati na ovaj slučaj“, objasnio je on.

Stefanović je istakao da je još jedna čudna stvar davanje iskaza Uroša Blažića pred Višim sudom u Smederevu, gde on napominje da ga je taksista odvezao u Кragujevac, u selo Vinjište, napomenuvši da je sumnjivo zašto je taksista išao preko Uba do Кragujevca i da su prvo odvezli devojku koja je navodno bila trudna kod svog verenika, da bi se ispostavilo da nije.

Masovni ubica pokazuje empatiju prema trudnici u trenutku kada ga juri preko hiljadu policajaca i cela zemlja je na nogama. On se odlučuje na tako nešto. U svom iskazu kaže da kada je došao u taj kokošinjac, u pomoćnu zgradu kod rođaka, navodno je pretražio to mesto i našao dve ručne bombe, pušku i municiju. Zašto bi to neko radio u pola šest ujutru? U svom tom bezumlju, kada ga svi traže, on pretražuje kokošinjac i nalazi oružje“, naveo je advokat.

Na pitanje, da li će suđenje Urošu Blažiću biti otvoreno za javnost, Stefanović je rekao da su po zakonu pripremna ročišta uvek zatvorena za javnost, ali da na glavnom pretresu javnost može prisustvovati, osim ako nema određenih okolnosti zbog kojih javnost ne sme prisustvovati, a to su interes nacionalne bezbednosti, maloletnici, privatnost učesnika u postupku, kada su predmeti vezani za određene polne radnje.

Iako ovde nema osnova da se isključi javnost, advokat dodaje da tu odluku donosi predsednik Veća koja će se u narednom periodu znati.

Кomentarišući to što porodice žrtava dežuraju ispred zatvora i ne dozvoljavaju majci Uroša Blažića da ga poseti, Stefanović je izjavio da je to vid protesta porodica iz Dubone jer se oni plaše da će Uroš dobijati informacije od majke.

Кako je naveo, novi dokazi protiv Uroša Blažića su dostavljeni u avgustu prošle godine, ali oni još nisu ušli u proceduru otkrivanja toga šta se zaista desilo.

Dostavili smo i snimak na kojem se vidi još jedno lice sa Urošem Blažićem, koje je možda saučesnik, a možda i nije. Mi i dalje nemamo informaciju, iako smo snimak dostavili u avgustu i policija ga je uzela u razmatranje, ne znamo ko je ta osoba na snimku, niti nam je rečeno. Sada vršimo pritisak da se to otkrije uz pomoć medija. Predložili smo i predložićemo na glavnom pretresu da se prikaže taj snimak koji smo dostavili još u avgustu“, naveo je on.

Stefanović je objasnio da se ta osoba vidi u objektu koji je imao kameru, oko deset časova pola sata pred masakr, i istakao da su i drugi svedoci potvrdili prisustvo te osobe. 

Izvor: Tanjug, mediji