Više NE ZOVITE epidemiologe: Čim se pojave simptomi virusa, ODMAH IDITE U AMBULANTU ZA FEBRILNA STANJA!

Sreda, 01 April 2020 13:00Autor: Jovana Mladenović

Od danas, svi koji osećaju bilo kakve simptome Korona virusa ne treba da zovu epidemiologe i čekaju da prođe par dana da prate razvoj zdravstvenog stanja, već odmah treba da se jave u Ambulantu za febrilna stanja!

Ovo je za RTS izjavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić jer je uočeno da se građani sa simptomima javljaju prekasno, onda kada već postanu febrilni, kada im se simptomi uveliko razviju i klinička slika im već postane ozbiljna.

Otežano disanje, povišena telesna temperatura, kašalj, znaci su da odmah treba da se javite u Ambulantu za febrilna stanja, takozvanu COVID ambulantu (zgrada ATD-a). Tu će biti obavljen pregled i lekari će dalje usmeriti pacijente - da li u samoizolaciju ili na lečenje u zdravstvenu ustanovu.

Ambulanta za febrilna stanja, podsetimo, po uputstvima koja stižu iz resornog ministarstva, prvobitno je trebalo da radi 24 sata, pa je saopšteno da će ipak raditi do 22 sata, da bi potom opet bilo odlučeno da će raditi 24 sata, a onda se ministarstvo još jednom predomislilo pa je aktuelno radno vreme od 7 do 22 sata. Opširnije ovde: Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije ipak ne dežura 24/7, već radi od 7 do 22 časa

Kako sada stvari stoje sa radnim vremenom ambulante, nakon 22 sata, građani bi trebalo da se automatski jave u ustanove sekundarnog, odnosno tercijalnog nivoa. U slučaju Kragujevca to je Klinički centar, jer opštu bolnicu nemamo. 

Podsetimo i to da su u krugu Kliničkog centra postavljeni šatori za epidemiološku trijažu, kako se potencijalno obollei od COVID 19 ne bi mešali sa ostalim pacijentima, što bi građani trebalo da imaju na umu ukoliko se zapute u ovu zdravstvenu ustanovu.

Najnovije vesti iz ove kategorije

f