Info

Više od 1200 ulica dobilo nazive, promena adrese u ličnoj karti besplatna

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Petak, 01 11 2019

Na teritoriji grada Kragujevca 1206 ulica i 115 zaseoka dobili su nazive u sklopu velikog Ažuriranja adresog registra, što je deo projekta Vlade Republike Srbije započetog pre oko godinu dana, čiji je cilj da svaka ulica dobije naziv, a svaka kuća broj. Za građane je najvažnije da su oslobođeni plaćanja troškova zamene adrese u ličnim kartama, dok se u pasošima i vozačkim dozvolama upisane adrese smatraju važećim do isteka ovih dokumenata.

Ova odluka usvojena je na današnjoj sednici Skupštine grada. Ažuriranje adresnog registra omogućiće građanima da lakše komuniciraju sa državnim organima – republičkim i lokalnim, ali i da Služba hitne medicinske pomoći, pripadnici policije ili vatrogasci, lakše pronađu građane na njihovim adresama. To je naročito bio problem u prigradskim naseljima i na seoskom području. 

Saveti građana mesnih zajednica predlagali su po kojim znamenitim ličnostima ili događajima bi ulice trebalo da ponesu nazive, a saglasnost na to dala je Vladina komisija. 

Tako su ulice dobili Olja Ivanjicki, Ljubomir Ubaković Pendula, Vasilija Radojčić, Dragiša Nedović, Nikola Koka Janković, Dobrica Erić, Slobodan Pavićević, Dragoslav Jakovljević Babea, Boris Aranđelović, Ljuba Moljac, Cune Gojković, Gidra, Đorđe Vajfert, Borivoje Petrović... Tu su i Srđan Đurić, Miroslav Perišić, Zoran Tomašević, Žrtve rata 1999. godine, knez Pavle Karađorđević, Vojvoda Sinđelić, Vojvoda Živojin Mišić, Hajduk Veljko, Đeneral Draža Mihajlović, Junaci sa Košara...