Info

Više od 500 procedura bez čekanja u redovima

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 10 11 2020

Građani koji žele da bez čekanja u redovima završavaju administrativne poslove, moći će od zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama da dobiju pomoć u otvaranju naloga na Portalu eUprave. Putem svog mobilnog telefona moći će da obave više od 500 procedura – pribave izvod iz matičnih knjiga, uverenje o nekažnjavanju ili da zakažu termin za izdavanje lične karte i pasoša. Cilj je da se građanima i privredi omogući da tokom COVID 19 krize, bez izlaganja riziku, završavaju obaveze u digitalnom okruženju.

Prva obuka lokalnih službenika za pružanje nove usluge održana je u Kragujevcu, a NALED i Kancelarija za IT i eUpravu, uz pomoć EBRD-a, organizovaće još 20 online treninga za ostale gradove i opštine. 

"Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, kao i želju da omasovimo korišćenje eUprave kao efikasnijeg i pristupačnijeg načina za obavljanje administrativnih poslova, želimo da upoznamo građane sa prednostima i upotrebom elektronskih usluga. Kragujevac, kao grad u kome se nalazi sedište Državnog data centra, među prvima će svojim sugrađanima, obezbediti stručnu podršku da putem mobilnog telefona, na Portalu eUprava, dobiju pristup svojim podacima iz 15 nacionalnih registra i pribave dokumenta koja su im potrebna", rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i predstavnik loklanih samouprava u NALED-ovom Savezu za eUpravu.

Na skupu je potpisan i Sporazum o saradnji između grada Kragujevca, Univerziteta u Kragujevcu i NALED-a, u cilju aktivnijeg uključivanja profesora, saradnika i studenata u reformske aktivnosti, kao što su kreiranje javnih politika, istraživanja i analiza koje doprinose kvalitetu poslovnog ambijenta na lokalnom i državnom nivou. 

"Univerzitet u Kragujevcu pristupio je članstvu u NALED-u i to vidim kao rezultat, ne samo obaveze koju Univerzitet ima prema društvenoj zajednici, već i nastojanja našeg Univerziteta da preuzme vodeću ulogu u privrednom i društvenom razvoju šireg geografskog područja Šumadije i Pomoravlja. Trudićemo se da doprinesemo poboljšanju konkurentnosti Srbije na polju nauke i obrazovanja, unapređenju položaja mladih i podsticaju saradnje između akademske zajednice i privrede", rekao je rektor prof. Dr Nenad Filipović.

Sporazumom se otvara i prilika kragujevačkim studentima da se uključe u Berzu praksi, i da svoje prvo poslovno iskustvo steknu u jednoj od 300 multinacionalnih i domaćih kompanija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je Kragujevac vredan partner i jedna od lokalnih samouprava koja je najviše postigla u razvoju elektronskih usluga. "Kada smo pre dve godine testirali bezbednost podataka građana na lokalu, Kragujevac je bio jedan od prvih 10 gradova i opština koji su učestvovali u simulaciji hakerskih napada i ušli u proces zaštite informacija i IT sistema od zloupotreba. Sa Univerzitetom kao 13. počasnim članom naše organizacije iz redova akademske zajednice, bićemo još uspešniji u kreiranju digitalne budućnosti, boljih uslova za poslovanje privrede, ali i rešenja za prevazilaženje posledica COVID 19 krize", istakla je Jovanović.