Info

Vladimir Vesić pobednik, šestogodišnji Tadija Prokić nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2022. (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 19 01 2022

Pobednik plivanja za Časni krst na Šumaričkom jezeru je Vladimir Vesić, a titulu nosioca Bogojavljenskog krsta Šumadije 2022. prepustio je šestogodišnjem Tadiji Prokiću, koji je na ovogodišnjoj manifestaciji imao specijalni status, jer je bio najmlađi plivač.

Na Šumaričkom jezeru je 19. put zaredom održana tradicionalna manifestacija Plivanje za krst časni. Za Vitešku titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije" nadmetalo se 33 plivača koji su do Krsta časnog morali da preplivaju 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života. Prvi do časnog krsta je doplivao Vladimir Vesić, koji po peti put učestvuje na ovoj manifestaciji. 

Osećaj je fenomenalan. Ovo je nešto posebno, mora da se uđe u vodu da bi se to osetilo. Sledeće godine prijavljujem i dete i ono će da pliva”, rekao je Vladimir Vesić pobednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst. 

Vesić je titulu nosioca Bogojavljenskog krsta Šumadije 2022. prepustio šestogodišnjem Tadiji Prokiću, koji je na ovogodišnjoj manifestaciji imao specijalni status, jer je bio najmlađi plivač. 

Ovo je lepo. Od kada sam čuo da se pliva za krst ja sam heto da učestuvjem. Napravio sam neke papiriće i odbrojavao dane do plivanja”, kaže Tadija Prokić. 

Među plivačima je bila i jedna devojčica, dvanaestogodišnja Saška Ivković, koja je i prošle godine plivala za Časni krst na Šumaričkom jezeru.  

Ovo je za mene veliki uspeh. Nije mi bitno da dođem do krsta, već da uđem u hladnu vodu. Osećam se hrabro i jako”, izjavila je Saška Ivković.

Inače, Plivanje za krst časni u Kragujevcu se organizuje od 2004. godine. Manifestaciju su organizovali Šumadijska eparhija i lokalna samouprava, uz podršku ovdašnje Gradske turističke organizacije i Sportskog privrednog društva “Radnički”.

Galerija slika