Info

Vlast htela da menja POSLOVNIK Skupštine grada, pa odustala, KVORUM bi da spusti na SAMO 29!

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 11 04 2018

Na predlog vladajuće većine, trebalo je da bude izmenjen Poslovnik Skupštine grada, ali je, prema našim saznanjima, na današnjoj sednici Komisije vladajuća partija od sopstvene ideje odustala. Da je izmena Poslovnika sprovedena u delo, atmosfera na sednicama Skupštine grada bila bi znatno izmenjena - pre svega, za kvorum bi bilo potrebno prisustvo samo 29 odbornika, bio bi ograničen broj javljanja po povredi Poslovnika, te uveden sat za glasanje.

Pomenutim izmenama Poslovnika koje je gradska vlast nameravala da sprovede u delo, rad Skupštine bio bi obesmišljen, kvalitet rasprava znatno smanjen, a same sednice završavale bi se za 20 minuta glasanjem po političkoj direktivi, kažu opozicioni odbornici, koji redovno na zasedanjima reklamiraju povredu Poslovnika. Najočigledniji primer desio se na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta, kada se o tačkama dnevnog reda počelo raspravljati tek dva sata od početka sednice, do kada je povreda Poslovnika uporno bila reklamirana. 

Radni kvorum po Poslovniku predviđa prisustvo 44 od 87 odbornika, a vlast je nameravala da ovu brojku spusti na samo 29. Uvođenje sata za glasanje takođe je želja vladajuće partije, a po ugledu dana za glasanje u republičkoj Skupštini. Ne učestvujući u samim raspravama, ostali odbornici iz vlasti bi se pojavljivali samo na izglasavanju skupštinskih odluka. Ovo, po mišljenju opozicije, pokazuje da vladajuća većina kuburi sa radnim kvorumom, osnovnim uslovom za funkcionisanje Skupštine.

Na današnjoj, četvrtoj sednici Komisije koja se bavila predlogom Odluke o izmenama o dopunama Poslovnika Skupštine grada, gradska vlast, međutim, saopštila je da od svoje ideje odustaje, uz obrazloženje da će se pristupiti izradi novog Poslovnika u narednom periodu, u skladu sa novim Zakonom, koji je, inače, još uvek u nacrtu.  

Podsetimo, Poslovnik Skupštine grada poslednje izmene pretrpeo je 2014. godine.