Info

Vodička tura posvećenja Đuri Jakšiću (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Petak, 02 10 2020

Gradska turistička organizacija organizovaće sutra turističku vodičku turu naziva „Đura u Kragujevcu“. posvećenu službovanju čuvenog slikara i pesnika u našem gradu. 

Reč organizatora o programu: 

Tura je autobuskog karaktera i prvo ćemo proći pored mesta gde se nalazila gimnazija u Đurino vreme da bismo, posle razgledanja znamenitosti „Miloševog venca“, došli do kuće u Karađorđevoj ulici, koja je podignuta na mestu nekadašnje kuće u kojoj je živeo znameniti slikar i pesnik. Planirana je poseta izložbi i vinsko-rakijskom habu. Proći ćemo i pored „Šiškove kafane“ i kafane „Kod jelena“, u kojima je Đura često sedeo sa prijateljima, čak i pisao pesme.

Kao što je i njega put iz Kragujevca vodio u levačko selo Sabantu, tako ćemo i mi krenuti tim putem. Posetićemo manastir Lipar i naći ćemo se u selu u kome je po mnogima napisao jednu od svojih najlepših pesama „Na Liparu“. Turu ćemo završiti u Gornjoj Sabanti, u seoskom turističkom domaćinstvu „Kočin konak“ u kome će turisti biti posluženi „Đurinim kolačem“, specijalno osmišljenim za ovu vodičku turu.

Turistička vodička tura „Đura u Kragujevcu“ jedinstvena je po tome što obuhvata kulturni, istorijski, eko, etno turizam i gastronomiju.

Polazak autobusa predviđen je u 11 časova sa trga „Kod krsta“.