Info

Vođa protesta protiv likvidacije Zastavine ambulante VRAĆEN NA POSAO

Autor: InfoKG
13:00 | Subota, 14 09 2019

Predsednik Sindikata “Sloga” u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Nikola Erić, koji je tokom juna bio jedan od vođa protesta zaposlenih u toj ustanovi protiv pokrenutog i, na kraju obustavljenog postupka likvidacije, i koji je 4. septembra, zbog “kršenja etičkog kodeksa!?“ dobio otkaz, vraćen je na posao. Erić će za svoje “grehe” biti kažnjen, ali nekom blažom, primerenijom kaznom, piše Glas Šumadije.

To su, nakon sindikalnog protesta ispred ZZZR-a 12. septembra javno saopštili direktor te ustanove dr Antonio Dimitrovski, koji je početkom meseca potpisao rešenje o otkazu s posla Nikoli Eriću, te predsednik Sindikata “Sloga” Željko Veselinović.

- Nikola Erić će biti vraćen na posao. Sve će da srede njegovi i naši advokati. Biće kažnjen, ali neće da izgubi posao, rekao je, posle protesta i sastanka sa sindikalcima, direktor Dimitrovski, napominjući da je to rešenje “ljudsko i hrišćansko”. Kazao je i da je Nikola Erić “dobar radnik”, ali da se kao sindikalni funkcioner tokom letošnjih dešavanja “nije najbolje snašao” i da je bilo nekih dezinformacija koje su njega (Dimitrovskog) “pogodile kao čoveka”. I Nikola Erić je, koliko sam shvatio, priznao da je pogrešio. Žao mi je što prethodno nismo mogli da se dogovorimo, da kažu – “pogrešili smo, nismo znali koliko se direktor ZZZR-a i gradonačelnik Kragujevca (Radomir Nikolić – prim. Z.R.) bore za ovu ustanovu”, rekao je još Antonio Dimitrovski, famozni Toni, ili Tončika, kako mu, prema sopstvenom priznanju, tepa gradonačelnik Nikolić.

Predsednik “Sloge” Željko Veselinović kazao je da je sastanak sa direktorom ZZZR-a bio “konstruktivan i ljudski”, da je ustanovljeno da je bilo “propusta i grešaka”, kao i manjka komunikacije izmedju sindikata i poslovodstva, što je za posledicu imalo širenje dezinformacija, koje su zloupotrebljene na društvenim mrežama, a čija je žrtva bio Nikola Erić.

- Na kraju smo našli kompromisno rešenje da Nikola Erić bude vraćen na posao, da bude neka kazna, ali ne otkaz. Najbitnije je da ZZZR opstane i da Kragujevčani nastave da se ovde leče. Sindikat će učiniti sve da ispravi svoje greške, jer smo svesni svoje odgovornosti zbog toga što nije bili kvalitetne komunikacije sa poslovodstvom u vreme prethodnih dešavanja, rekao  je Veselinović, uz konstataciju da će tužbe protiv poslovodstva ZZZR-a, kojima je tražena njegova odgovornost za pokrenuti postupak likvidacije te ustanove,  da budu povučene.

Prethodno, na sindikalnom skupu ispred ZZZR-a, koji su, zbog otkaza Nikoli Eriću, zajednički organizovale tri sindikalne asocijacije: “Sloga”,  Samostalni sindikat i UGS  “Nezavisnost”, i kojem su, pored ostalih, prisusutvovali i sindikalni lideri Zastavinih oružara i zaposlenih u Fiatu, Željko Veselinović je za narednu sedmicu bio najavio protest kod ZZZR-a, a potom i druge aktivnosti.

Nećemo prekidati naše aktivnosti dok NikolaErić ne bude vraćen na posao, a Antonio Dimitrovski smenjen  sa direktorske funkcije i protiv njega podneta krivična prijava za sva zlodela koja je počinio, istakao je Veselinović, naglašavajući da  je to, koliko je njemu poznato, prvi slučaj da se kažnjavaaju ljudi  koji “rade svoj posao”, i koji su spasili jednu ustanovu od gašenja, a da se nagradjuje čovek (Dimitr ovski – prim. Z.R.),koji je, svesno ili nesvesno, nastojao da je ugasi. Konstatovao je da je da je “notorna laž” da je Nikola Erić, tokom  protesta zaposlenih, snimao sastanak sa poslovodstvom (navodna povreda “etičkog kodeksa”, zbog koje je dobio otkaz), jer se, na snimku sa tog dogadjaja, vidi da je sedeo na čelu stola.

Nikola Erić, koji je po zanimanju viši radiološki tehničar, isteran je 4. septembra s posla, zbog toga što je, navodno, 12. juna snimao, ili omogućio N.N. licu da snima sastanak predstavnika zaposlenih sa poslovodstvom, što je, kako je optužen, docnije postavio na svoj Fejsbuk pšrofil, čime je “prekršio etički kodeks”, te naneo štetu ustanovi…

- Sastanak nisam snimao, a nisam ni mogao, jer sam  sedeo u vrhu stola sa kojim se pregovaralo sa poslovodstvom o odustajanju od likvidacije Zavoda. Nisam ni imao čime da snimam jer telefon nije bio kod mene. Nisam, s druge strane, nikoga ni uveo u salu da snima taj sastanak, tako da ni na koji način nisam prekršio etučki kodeks, narušio radnu disciplinu, niti naneo bilo kakvu štetu ustanovi. Naprotiv, zajedno sa ostalim kolegama, borio sam se i izborio da opstane zdravstvena ustanova u kojoj se  decenijama već leči više desetina hiljada kragujevačkih radnika i penzionera, rekao je Nikola Erić uoči protesta i potonjeg razgovora sa Antoniom Dimitrovskim.

Izvor: Glas Šumadije/Zoran Radovanović
 

Izvor: Glas Šumadije