Info

Vojska raščistila Uglješnicu, "specijalci" u pripravnosti

Autor: Jovana Mladenović
18:16 | Petak, 11 03 2016

Kritična tačka i potencijalna opasnost za izlivanje je korito reke Uglješnice u dužini oko 200 metara, na prostoru oko mosta u Petrovcu, a da bi se predupredile neželjene posledice obilnih padavina, raščišćavanje su uspešno priveli kraju pripadnici 250. raketne brigade protivazduhoplovne odbrane i 333. inženjerijskog bataljona.

Gradonačelnik Radomir Nikolić, koji je obišao radove, kaže da treba biti u pripravnosti iako nema opasnosti zbog padavina u Kragujevcu. "Nadamo se da grad neće biti ugrožen, a trenutno radimo preventivno. Prošle godine smo uspeli prilično da uredimo nekoliko vodotokova. Zahvaljujemo se Vojsci Srbije što je pomogla da sada uredimo i korito reke Uglješnice na prostoru oko mosta u Petrovcu. Ovo nam je bila kritična tačka, postojala je potencijalna opasnost da se izlije voda odavde, međutim mislim da ćemo danas uspeti sve ovo da saniramo", rekao je Nikolić.

S obzirom na to da je u Kragujevcu situacija stabilna i da je sve pod kontrolom, vojna mehanizacija i ljudstvo koje je račšišćavalo reku biće stavljeni na raspolaganje Štabovima za vanredne situacije u drugim gradovima.

U Kragujevac su stigli i pripadnici specijalizovane jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom, Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Ukupno 32 pripadnika ovog tima iz Novog Sada, trenutno je smešteno u objektu zatvorenog bazena, sa kompletnom opremom.

Tokom dana napunjeni su i džakovi sa peskom, koji se nalaze na četiri lokacije, a građani u slučaju potrebe mogu da upute zahtev za dobijanje džakova Situacionom centru.