InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Vrtići u Kragujevcu od ponedeljka primaju svu decu: Zbog čega se do sada čekalo na tu odluku?

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Petak, 29 05 2020

Vrtići u Kragujevcu, državni i privatni, od ponedeljka. 1. juna, će primati svu decu, odnosno i onu čija oba roditelja nemaju potvrde o random angažovanju, potvrdio je za InfoKG načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima, Nikola Ribarić. Dodaje da to do sada nije učnjeno jer se čekalo na preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.   

Odlukom Vlade Republike Srbije od 11. maja su u i Kragujevcu počeli da rade državni i privatni vrtići, ali su mogla samo da ih pohađaju deca čija su oba roditelja dostavila potvrdu da su radno angažovana. Pojedinim roditeljima to je predstavljao problem i kontaktirali su u perthodnom periodu portal InfoKG sa pitanjem zašto u Kragujevcu nije omogućeno svoj deci da idu u obdanište, kao što je to slučaj u Beogradu.

U Gradskoj upravi za društvene delatnosti i poslove sa građanima kažu da se za takvu odluku čekala preporuka od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Grad Kragujevac je 20. maja dobio preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je u nadležnosti vrtića, odnosno jedinica lokalnih uprava da donesu odluke u skladu sa epidemiološkom situacijom o početku rada vrtića. Gradska uprava je razmatrala taj zahtev od 20. maja i danas je Krizni štab doneo odluku da 1. juna za svu decu otvori državne i privatne predškolske ustanove privatne i državne”, rekao je načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima, Nikola Ribarić i dodaje da, shodno tome, grad nastavlja da nadoknađuje deo troškova za sve roditelje koji su po konkursu upisali decu u prvatne predškolske ustanove. 

Ribarić je podsetio i da je u toku konkurs za prijem dece na celodnevni boravak u vrtiće predškolskih ustanova “Đurđevdan” i “Nada Naumović”, u kojima je slobodno ukupno 671 mesto, za neposredno prijavljivanje i otvoren je do 9. juna. Opširnije ovde: NASTAVLJEN konkurs za UPIS DECE U VRTIĆE “Đurđevdana” i “Nade Naumović”.