InfoFoto: InfoKG

Vučević u Kragujevcu, na Vučićev predlog, izabran za novog predsednika SNS-a: Ostajemo motor razvoja naše otadžbine (FOTO)

Autor: InfoKG
16:00 | Subota, 27 05 2023

Novi predsednik Srpske napredne stranke je Miloš Vučević, kog je predložio sada već njegov prethodnik, Aleksandar Vučić, odlučeno je na Skupštini te političke organizacije održane u Kragujevcu. Vučević je izjavio da se politika SNS-a neće menjati i da će i dalje biti motor razvoja Srbije. Najavio je da će 24. juna biti konstituisani stranački organi, a da se nakon toga priključuju velikom Pokretu za narod i državu, koji će biti formiran 28. juna. 

U kragujevačkoj hali “Jezero” danas su se okupila 3.792 delegata na sednici Skupštine Srpske napredne stranke, kako bi izabrala novog predsednika te političke organizacije. Aleksandar Vučić za predsednika SNS-a predložio Miloša Vučevića ministra odbrane. Poručio je da SNS nikada neće napustiti, da je ponosan što je sve ove godine vodio, kako je istakao, najbolju stranku, piše RTS.

Naglasio je da u trenutku kada se on nalazi na mestu na kome je bio i Tomislav Nikolić koji mu je predavao palicu stranke, da ne može da iskaže koliko je ponosan što je vodio najbolju stranku u zemlji.

"Znam koliko voli stranku", rekao je Vučić za Vučevića i naglasio da ga zna kao čoveka odanog SNS-u, iz dobre porodice, ali i posvećenog ideji samostalne, nezavisne i prosperitetne Srbije.

"Hvala vam za ovih 11 godina najponosniji sam što sam vodio SNS, sve vas mnogo volim", rekao je Vučić koji je ispraćen uz gromoglasan aplauz.

Potom je Miloš Vučević izabran za novog predsednika SNS-a. On je treći po redu predsednik ove stranke koja postoji već 15 godina.  

Vučević je dosadašnjem predsedniku zahvalio na, kako je rekao, 11 godina sjajnom vođenju stranke i borbi za Srbiju.  Naglasio je da za SNS izbor novog predsednika nije nikakav diskontinuitet, već jedinstvena priča i otvaranje novog poglavlja u knjizi. 

"Naša politika se neće menjati, ostajemo stranka motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja neguje i čuva tradicionalne vrednosti srpskog naroda, svih građana Srbije, koja će se politički zalagati za očuvanje KiM u sastavu Srbije, koja će voditi računa o interesima srpske zajednice gde god da žive, pre svega na prostoru bivše Jugoslavije i stranka koja će biti najpouzdaniji partner predsedniku Vučiću", rekao je Vučević. 

Naglsaio je da je Srpska napredna stranka podržala predlog Vučića da uzme učešće u formiranju Pokreta za narod i državu, odnosno Narodnog pokreta.

Dodao je i da SNS neće biti bez Aleksandra Vučića, pošto on nije napustio stranku, niti se od nje "razveo", već je, kako je rekao, samo urađena primopredaja štafete. Rekao je da će se konsultovati sa Vučićem i istakao da nije sramota pitati. 

Najavio je da će 24. juna biti konstituisani stranački organi, a da se nakon toga priključuju velikom Narodnom pokretu.

"Nastavićemo da radimo svi zajedno. Sa Izvršnim odborom na čelu sa Darkom Glišićem 24. juna biramo Glavni odbor stranke, Predsedništvo, zamenika predsednika, potpredsednike i sve što će se dalje konstituisati u okviru stranačkih organa, čime ćemo zaokružiti ceo proces", objasnio je Vučević.

Krajem juna se, kako je naglasio, priključuju velikom patriotskom Narodnom pokretu koji razumeju kao poziv i jačanje političkog fronta za državu.

Vučević je istakao da će pitanja sa kojima će se Srbija suočavati u narednom periodu biti mnogo izazovnija, posebno na Kosovu i Metohiji. Zato je, kako je naglasio, važno da SNS ima širinu političke percepcije i da se uključe članovi drugih partija, ali i oni koji žele da ostanu nestranačke ličnosti.

Što se tiče političke situacije u zemlji, Vučević je rekao da neće biti prelaznih vlada.

"SNS je spreman da razgovara sa svim političkim činiocima, bez obzira šta govore i rade, po svim pitanjima koji vode smirivanju tenzija u društvu, a pre svega rešavanju problema sa kojima se suočava svako društvo, pa i naše. Vlada se formira samo na osnovu skupštinske većine, koja se dobija podrškom građana na izborima, na biralištima. I oko toga nema nikakve rasprave i ne ostavlja se milimetar prostora da neko i dalje umišlja kako će da preuzme vlast. Vlast preuzimate kada vas građani izaberu, kada dobijate većinsku podršku birača", rekao je Vučević odmah pošto je  izabran za novog predsednika SNS-a.

Izvori: RTS i InfoKG

Galerija slika