InfoFoto: Printscreen/RTS

VUČIĆ: Najteži dan, mnogo problema, a evo šta kaže O RESTRIKTVINIM MERAMA i povećanju plata

Autor: Jovana Mladenović
13:27 | Sreda, 28 10 2020

Ovo je najteži dan za Srbiju kada je reč o broju novoobolelih od COVID-a 19, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju naciji, nakon sastanka sa direktorima svih bolnica i Kliničkih centara koji su u kovid sistemu. Novih restriktivnih mera za sada nema, to ostaje, kako kaže, na Kriznom štabu, ali će se postojaće najstiktnije kontrolisati i sankcionisati kršenje.

Više od polovine novoobolelih je u Beogradu, ali je Vučić kao krizni grad pomenuo i Kragujevac, gde je procenat popunjenosti Korona centra već 43.

Vučić je naveo brojne teme i probleme o kojima je na sastanku bilo reči i najavio povećanje plata zaposlenima u zdravstvu.

Predsednik je pobrojao o čemu se na sastanku razgovaralo:

- Kako da se odgovori trenutnom broju obolelih i narastajućoj infekciji koja dolazi

- Kako da obezbedimo funkcionisanje zdravstvenog sistema

- Dodatno opremanje zdravstvenih ustanova u kovid sistemu

- Šta da uradimo da non kovid pacijenti ne trpe, tj. kako da im se obezbedi neometano lečenje

- Vakcine (za Korona virus i grip)

"Brojke su zabrinjavajuće, ali se i dalje držimo bolje od svih zemalja u regionu", rekao je Vučić. 

Odlučeno je, kaže predsednik, da se do kraja godine svim zaposlenima u sistemu zdravstva da jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara. Stalno povećanje plata najavio je za zdravstvene radnike od 1. januara.

Uprkos izjavama pojedinih članova Kriznog štaba da su u nagoveštaju restriktivne mere poput zabrane kretanja, Vučić kaže da danas o tome nije bilo reči, te da je to na struci, a država će ih podrati. Novih restriktivnih mera, dakle, nema, ali će postojeće morati mnogo bolje i da se poštuju i sankcioniše nepoštovanje, upozorio je predsednik.

On je naveo i da trenutno imamo problem sa zdravstvenim kadrom, u nedostatku je, brojni zdravstveni radnici su i zaraženi. Naglasio je da je neophodno da se veći broj zdravstvenih radnika obuči za rukovanje respiratotorima, jer će se tako oni moći distribuirati i kristiti gde ih trenutno nema.