InfoFoto: Printscreen - RTS

Vučić posthumno odlikovao poznatog kragujevačkog pulmologa Boru Evtova (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 15 02 2021

Specijalista pulmologije Kliničkog centra Kragujevac Bora Evtov posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i dela ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva Republike Srbije. Na svečanosti u Palati Srbije medalju je supruzi poznatog kragujevačkog pulmologa doktorki Dragani Evtov uručio predsednik Aleksandar Vučić.  

Povodom Dana državnosti, Sretenja, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u Palati Srbije uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Vučić je tom prilikom rekao da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država. 

Sretenje je i naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi - u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Americi... To je dan kada je veliki vožd, a narodni čovek Crni Đorđe podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljući Milošu Veliku i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberan ustav - ustav ispred svog vremena. Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, ovo je praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji i koji mu daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže", poručio je Vučić, prenosi RTS. 

Među odlikovanima na ovoj svečanosti, posthumno priznanje, tačnije zlatna medalja za zasluge i dela ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva Republike Srbije pripala je i poznatom kragujevačkom pulmologu Bori Evtovu, koji je preminuo sredinom decembra prošle godine posle jednomesečne borbe sa Korona virusom. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na svečanosti u Palati Srbije dodelio medalju supruzi poznatog kragujevačkog pulmologa doktorki Dragani Evtov.

Podsetimo, priznati kragujevački pulmolog, dr Bora Evtov, preminuo je 15. decembra 2020. u 64. godini, posle jednomesečne borbe sa Korona virusom. Dr Evtov bitku sa virusom izgubio je na Klinici za pulmologiju kragujevačkog Kliničkog centra u kojoj je kao lekar proveo čitav radni vek. Od početka pandemije, ovaj poznati pulmolog radio je sa ostalim kolegama u kovid bolnici, u kojoj je kao specijalista za plućne bolesti lečio i najteže oblike infekcije Korona virusom. 

Doktor Bora Evtov, radio je na Klinici za pulmologiju kao specijalista pneumoftiziolog od 1989.godine, a poslednjih godina bio je šef Kabineta za bronhoskopiju. Svojim angažovanjem i stručnim znanjem bio je jedan od pionira i začetnika moderne bronhologije i bronhoskopije u Kragujevcu. Prema tvrdnjama kolega sa Klinike za pulmologiju, dr Evtov je u martu 2021.godine trebalo da ode u penziju.

Dr Evtov je iza sebe ostavio suprugu i troje dece.  

Izvor: InfoKG, RTS, Nova.rs

Galerija slika