Vučić: Pouke iz istorije putokaz za bolju budućnost (FOTO)

Ponedeljak, 15 Februar 2016 14:20Autor: Branko VukašinovićFoto: infokg.rs

Iz istorije smo naučili važne lekcije koje se primenjuju i danas i pokazuju šta treba činiti u budućnosti, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na svečanosti “I Univerzitet... i knjiga...“ upriličenoj u Staroj skupštini, povodm Dana državnosti Republike Srbije.

Predsednik Vlade Republike Srbije kaže da ni pre dve godine nije se dodvoravao nikome, pa da neće to učiniti ni danas.

Nikoga neću da molim, jedino vas da pokažete trpeljivost i strpljenje, a da radimo zajedno vrednije i marljivije nego ikada, jer ništa nam sa neba neće pasti. Moramo da se borimo jače nego ikada. Uspeli smo da Srbiju spasemo od bankrotstva, doneli smo najteže moguće nepopularne mere, rizikujući ono što će narod o nama da kaže i misli. Srbija je danas odgovornija i drugačija. Imamo čvrst temelj, deficit niži nego ikada, javne i državne finansije su nam pod kontrolom, imamo sve više investitora. Užasno teško se živi, ali smo pre tri godine imali 26 odsto nezaposlenosti, a danas nešto manje od 18 odsto. To nije mnogo i nije dobro, ali je bolje i tek će biti bolje. U zemlji, a na lokalu posebno, i dalje ima mnogo lopova i tajkuna koji upravljaju, ali nema više tajkuna za kojeg možete da kažete da taj upravlja zemljim i naređuje bankama i vodi državnu politiku. Uspeli smo da odbranimo zemlju kada su nam pretili da ćemo da budemo genocidni narod i pobedili u UN; postigli da samo Srbija bude član UNESKO, a ne Kosovo; za nekoliko dana izašli smo kao pobednici iz situacije kada smo bili napadnuti ekonomskim sankcijama od Hrvatske. Uspeli smo jer smo znali kada malo da popustimo, kada više da zategnemo, a to sve zahvaljujući penzionerima i radnicima u Srbiji, zahvaljujući vama koji ste prihvatili taj teret na sebe", rekao je Vučić.

U Sretenjskoj besedi Vučić je tokom svečanosti napomeno da danas kao i pre 200 godina ponovo znamo šta treba da radimo da bismo postojali.

Kao Miloš znamo da nam za postojanje treba mudrost, znamo kao Dimitrije i kao Mihailo da nam je za postojanje potrebno znanje, znamo, poput prvog našeg knjaza, da moramo da se uzdamo u sebe i sami svoj posao da završimo, znamo da nam je potrebna Karađorđeva hrabrost. Zahvaljujući tome, Srbija danas ponovo radi na sebi i veruje da slobodu, pravdu i život možemo da imamo u Srbiji. Ništa od toga ne bi uspelo da se konačno nismo setili da nam je to što nam je najpotrebnije nastalo upravo ovde, a sa tim smo nastali i mi. U Šumadiji i Kragujevcu smo dobili modernu srpsku državu i postali Srbija. To su nam dali jedan preki i hrabri vojnik, jedan mudri, a nepismeni knjaz, jedan romantični bečki student i njihova ogromna, nepojmljivo jaka energija", rekao je premijer.

U umetničkom delu programa učestvovali su glumci Knjaževsko - srpskog teatra Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Saša Pilipović i Nikola Milojević, studenti Milјana Vranić, Kristina Simonović i Stefan Pavlović. Svečanost su muzičkim programom upotpunili sporan Anđela Todorović, solista Danica Krstić, Pevačko društvo “Studenac“ i Kragujevačko pevačko društvo.

Srbija slavi Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije

f