InfoFoto: Printscreen - RTS

Vučić: U KC Kagujevac ulažemo 43 miliona evra, vakcine protiv Korone pre kraja godine u Srbiji

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 12 11 2020

U rekonstrukciju i izgradnju nove zgrade, ali i opremanje Kliničkog centra Kragujevac biće uloženo 43 miliona evra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da se čeka saglasnost Evropske investicione banke kako bi se raspisao tender za projektovanje i izvođača radova. Vučić je poručio i da je naša zemlja do sada preko Kovaks sistema obezbedila 1,8 miliona doza vakcine protiv Korona virusa, najverovatnije Fajzerove, kao i da ćemo pre kraja decembra imati prve vakcine u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike, izjavio je danas da je za državu najvažnije da se nastave velika ulaganja u zdravstvo, koja, kako kaže, nikada nisu bila veća. 

U KC Vojvodina biće uloženo 54 miliona evra i upravo je završen tender za izvodača radova. U Klinički centar Kragujevac biće uloženo 43 miliona evra sa opremom, a sada se čeka saglasnost Evropske investicione banke kako bi se raspisao tender za izvođača radova. U Beogradu očekujemo da će u svim faza to biti oko 147 miliona evra za Klinički centar Srbije i očekujemo do kraja jeseni sledeće godine da to sve bude završeno”, rekao je Vučić.  

Predsednik Vučić je najavio i da se ulaže u specijalizovane bolnice i to “Dedinja 2” 40 miliona evra, “Tiršova 2” 100 miliona evra, Onkologija devet miliona evra, Onkologija Vojvodina 6,6 miliona evra, rekonstrukcija KBC “Dragiša Mišović” 14 miliona evra, Zemunska bolnica šest miliona evra i “Tiršova” osam miliona evra. 

Dodao je da se u ovom trenutku renovira 40 opštih bolnica u Srbiji i da će za te namene biti utrošeno oko milijardu evra, zato što nam je, kako je zaključio, zdravlje od ključnog značaja. 

Vučić je izjavio danas i da je naša zemlja do sada preko Kovaks sistema obezbedila 1,8 miliona doza vakcine protiv Korona virusa, najverovatnije Fajzerove, kao i da ćemo pre kraja decembra imati prve vakcine u zemlji.

On je naveo da se pregovara i sa kineskim i ruskim partnerima, sa svima koji bi mogli da nabave vakcinu, jer su nam potrebne veće količine.

Pokušaćemo da do kraja januara obezbedimo dovoljno doza za kompletan zdravstveni sektor, kao i za veći deo vojske i policije, koji su najviše na udaru, čime bismo im olakšali rad i zaštitili zdravstveni sistem. Odmah posle njih, vakcinu će primiti najugroženije grupe – ljudi koji imaju teške bolesti i mogu lakše da stradaju, kao i oni najstariji, pa tek onda sredovečni i mlađi ljudi”, objasnio je predsednik.

Vučić je poručio da će država dati sve od sebe da obezbedi što je moguće više vakcina kako bismo borbu protiv COVID-19 završili kao jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi, kao što danas izgleda, uprkos gubicima i teškoćama kojima smo bili izloženi. 

Izvor: nacionalni mediji i Vlada Republike Srbije