InfoFoto: Printscreen - RTV Pink

Vučić u Kragujevcu: Država će pomoći završetak crkve u Šumaricama

Autor: InfoKG
16:00 | Petak, 22 01 2021

Država će pomoći da se radovi na Crkvi svetih novomučenika kragujevačkih u Šumaricama završe. To je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnje posete Kragujevcu i najavio da je država već započela pripreme za obeležavanje 80. godišnjice od streljanja više od 2.000 Kragujevčana od strane okupatora u Drugom svetskom ratu, piše Tanjug, a prenosi RTS. 

Aleksandar Vučić je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti takve zločine i da će se uvek sećati onih koji su pomogli da se dođe do slobode.

Onih, koji su poginuli jer su bili krivi zbog toga što nisu bili na strani okupatora”, rekao je Vučić i dodao da narodi koji nemaju prošlost i ne umeju da se sećaju ne zaslužuju ni budućnost.

Ističe da je zato važno za naš narod da se razvija kultura sećanja i da je veoma zahvalan episkopu šumadijskom Jovanu, za čije vreme je podignuto čak 85 novih crkava, od ukupno 380 u Šumadiji.

Vučić je dodao da je veoma važno da se, uz povećanje plata i penzija, i drugih stvari u ekonomiji, razvija i duhovnost.

Bez duhovnosti i sjedinjivanja nacionalnog i duhovnog, ne možemo da postignemo velike rezultate”, poručio je predsednik.
Vladika Jovan kaže da je veoma srećan što je dočekao predsednika i da je njegova poseta veliki dar i blagoslov.

Najavio je da će pomoći da se ovo zdanje dovrši”, rekao je on i dodao da će se tako i sačuvati od zaborava strašni zločin počinjen u Šumaricama.

Narod koji nije svestan prošlosti, nije dostojan ni sadašnjosti ni budućnosti. Ovo je blagosloven dan i ući će u istoriju eparhije Šumadijske i Šumadije da je jedan predsednik iz ljubavi došao da pogomone da ovo dovršimo”, rekao je vladika.

Inače, radovi na izgradnji ove crkve započeli su 2001. godine, a želja je da se završe ove godine, kada se navršava 80 godina od streljanja kragujevačkih đaka, profesora i građana 1941. godine. 

Izvor: Tanjug, RTS